Backlight-valokuvafestivaali tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden tutustua kansainväliseen nykyvalokuvaan ja sen eri ulottuvuuksiin. Festivaalin päätapahtumat sijoittuvat Tampereen seudulle syyskuun alkuun, mutta näyttelyt jatkuvat koko syyskuun ajan ja osin jopa vuoden vaihteeseen asti.

Tapahtuman järjestäjä Valokuvakeskus Nykyaika ry on onnistunut vakiinnuttamaan triennaalin Suomen suurimmaksi kansainväliseksi valokuvataiteen tapahtumaksi. Festivaali herätti tänäkin vuonna laajasti kiinnostusta maailmalla. Taiteilijahakuun tuli kaikkiaan 840 hakemusta yli 70 maasta. Kansainvälinen jury valitsi mukaan 25 taiteilijaa; Suomesta ovat esillä Aino Salmi TR1 Taidehallin näyttelyssä sekä Pekka Niittyvirta, Annika Dahlsten ja Markku Laakso Voipaalan taidekeskuksessa.

Ranskaa edustaa George Pacheco,  jonka ”Amalthée”-sarja  on esillä Galleria Koppelossa 1.–27.9. Amalthée on kreikkalaisessa mytologiassa vuohi, joka imettää Zeusta. Hoivaava neitsyt oli toistuva ja keskeinen teema 1400–1600-luvuilla – ikoninen kuva on jättänyt jälkensä yhteiseen alitajuntaamme. Pacheco kyseenalaistaa neitsytarkkityypin esitystavat kuvillaan nykypäivän äideistä, joiden ympäriltä hän on poistanut kaikki aikaan tai paikkaan viittaavat merkit. Kuvieni kautta hän kysyy, miten valokuvan ilmaisuvoima voi toimia todellisuuden tallentajana ja ikonisen hahmon rakentajana.

Lisätietoja: http://backlight.fi/