Dmitri Zudov: Inspiré par le Louvre

Vuoden 2016 Frankofonia-näyttelynä nähdään taidemaalari Dmitri Zudovin Inspiré par le Louvre, jossa katsoja viedään toisaalta Louvren suurten taiteilijoiden inspiroimiin maailmoihin, ja toisaalta vahvatunnelmaisiin ranskalaisiin arkihetkiin. Näyttely koostuu kahdesta eri osasta, joista toinen nähdään Kaapelitehtaan Galleria Käytävässä, ja toinen Ranskan instituutin kirjastossa.

Taidemaalari ja kuvataiteen maisteri Dmitri Zudov (s. 1976) on valmistunut Moskovan Akateemisesta Surikov -taideinstituutista. Zudov asuu ja työskentelee Helsingissä. Muotokuvamaalauksiensa lisäksi hän on tunnettu asetelmistaan, joissa hän esineiden avulla luo katsauksia tiettyyn aikaan ja paikkaan käyttäen esimerkiksi aitoja lehtileikkeitä. Häntä kiinnostaa myös tutkia, kuinka uskonnollisen mielen hurmiota voi kuvata maalaustaiteessa. Kysymys siitä, kuinka musiikin voisi vangita maalaukseen, on myös aina kiehtonut taiteilijaa.

Useissa Inspiré par le Louvre -näyttelyn teoksissa on havaittavaissa taiteilijan tuore tulkinta klassisista taideteoksista, inspiraation lähteenä on voinut olla vaikkapa Georges de la Tourin kynttilän kajo tai François Boucher’n rokokoo-tunnelma. Zudovin musiikkimaalaukset ovat puolestaan saaneet inspiraationsa Edgar Degas’n ja Édouard Manet’n musiikkiaiheisista teoksista.

Osa näyttelystä koostuu L’instant éternel -sarjan maalauksista. Asetelmamaalaus on Zudoville ainutlaatuinen historian tutkimisväline, ja sarjan maalauksissa hän tarkastelee erityisesti, miten tuoreimmistakin uutisista tulee hetkessä historiaa. Sarjan maalauksissa hän kietoo todellisten lehtiuutisten ympärille kulloisenkin lehden ostaneen ihmisen kuvitellun persoonan. L’instant éternel -asetelmasarja  tarjoaa katsojalle retrospektiivisen aikaikkunan ranskalaisiin arkihetkiin.

Dmitri Zudov pitää keväällä 2016 Louvren asukkaita -nimisen  luentosarjan Helsingin työväenopistossa. Luentosarjassaan hän kertoo ammattitaiteilijan näkökulmasta Louvren Grande Galerie -taidekokoelman historiasta ja taiteilijoista.

Inspiré par le Louvre Galleria Käytävässä 4.3.-29.3.2016, ja Ranskan instituutin kirjastossa 4.3.-23.5.2016

Galleria Käytävän aukioloajat: ma-pe 7-21, la-su 9-21

Kirjaston aukioloajat: ti-pe 14-19, pe 14-17, la 10-16