Suomen kansallisoopperan kevään ohjelmistoon sisältyy kolme Kaija Saariahon säveltämää Émilie-oopperaa. Libretton on kirjoittanut Amin Maalouf, joka on ollut Ranskan akatemian jäsen vuodesta 2011 lähtien. Oopperanäytös on Lyonin oopperan tilaama ja sai maailman ensiesityksen 1. maaliskuuta 2010. 

Émilie-ooppera kuvaa ranskalaisen markiisitar Émilie du Châtelet’n (1706-1749), matemaatikon, fyysikon, Isaac Newtonin kääntäjän, Voltairen rakastajattaren ja ensimmäisen kansainvälisesti tunnetun naispuolisen tutkijan elämää. Oopperan teemoja ovat miehen ja naisen välisen rakkauden ohella tiedon ja totuuden rakkaus sekä taustalla vaikuttanut Châtelet’n vahva ennakkoaavistus ja pelko omasta kuolemasta ja näky lapsensa syntymästä.

Näytöspäivät ovat 2.4. ja 9.4. klo 19 sekä 6.4. klo 14. Ooppera esitetään ranskaksi ja tekstitetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lisätietoja

 —————————————————————————————————————————-

Émilie-oopperan ensi-illan alla järjestetään kaksipäivänen tapahtuma, jossa tiedeyhteisöllä ja suurella yleisöllä on mahdollisuus tutustua Émilie du Châtelet’n n ainutlaatuiseen elämään ja työhön. 

Kansallisoopperan Alminsalin lämpiössä 1.4. ja 2.4. järjestettävään tapahtumaan on vapaa pääsy.

1.4. klo 11, professori Michel Toulmonde luennoi ranskaksi Émilie Châtelet’sta ja hänen Isaac Newtonin Principes mathématiques de la philosophie naturelle (1756) -teoksen käännöksestä. 

Muut luennot järjestetään englanniksi ja suomeksi.

Koko ohjelma