Season Film Festivalilla vieraileva François Ozon on yksi Ranskan menestyneimmistä ja arvostetuimmista nykyelokuvaohjaajista. Kokosimme Ozonin uran tärkeimmät faktat ja luvut.

Vuonna 1967 syntynyt François Ozon valmistui vuonna 1994 arvostetusta Fémis-elokuvakoulusta. Ozonin ura lähti nopeasti käyntiin ensin lyhytelokuvien ja sitten pitkien fiktioiden parissa, mutta kriitikoiden ja yleisön suosion hän saavutti toden teolla vuonna 2000 ilmestyneellä elokuvallaan Hiekan peitossa (Sous le sable). Sen pääosaroolissa Charlotte Rampling esittää naista, jonka mielenterveys alkaa rakoilla aviomiehen katoamisen myötä.

François Ozonin uran tärkeimpien elokuvia listalla ovat myös varhainen draama Gouttes d’eau sur pierres brulantes, kansainvälisen uran startannut Swimming Pool, viime vuosien Potiche – aivovaimoVieras talossa (Dans la maison) ja Isabelle: nuori & kaunis (Jeune & jolie), sekä viimeisin, mustavalkoisena kuvattu epookkidraama Frantz, joka saa ensi-iltansa Suomessa Season Film Festivalilla. Ozonin ei ole koskaan  epäröinyt vaihtaa ja sekoitella tyylilajeja, keskeisestä tuotannosta löytyy niin trilleriä kuin komediaa, draamaa tai musikaalia.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Ozonin tuotannossa naiset ovat usein keskeisellä sijalla. Hänelle tärkeitä näyttelijöitä ovat olleet eritoten Ludivine Sagnier ja Charlotte Rampling, mutta merkittäviä rooleja ovat tehneet myös monet ranskalaisen elokuvan suuret nimet kuten Catherine Deneuve, Isabelle Huppert ja Valeria Bruni Tedeschi.

 

François Ozonin ura lukuina

29 vuotta alalla.

38 elokuvaa.

20 palkintoa.

92 palkintoehdokkuutta.

3 477 0679 elokuvakatsojaa Ranskassa.