INSTITUT FRANÇAIS KUTSUI 50 KAKSIKIELISTÄ OPPILASTA RANSKAAN

21.-30. HEINÄKUUTA 2015

Lähes kaksi miljoonaa oppilasta ympäri maailman suorittaa opintonsa kaksikielisessä ranskan kieltä painottavassa kouluympäristössä. Institut français’n luotsaama Génération bilingue -ohjelma kokoaa kolmannen kerran yhteen reilun viikon ajaksi Pariisiin ja Chamonix’hin viisikymmentä lukiolaista näistä kaksikielisistä opinahjoista. Tänä vuonna ohjelmaan valittiin Suomesta kilpailukokeessa loistavasti menestynyt oppilas Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta. Kilpailun järjestivät HRSK yhdessä Ranskan Suomen suurlähetystön ja Ranskan instituutin kanssa.

Ohjelman päämääränä on antaa arvoa ranskankielistä opetusta tarjoaville kaksikielisille koululaitoksille sekä luoda yhteisen kielen ja yhteisiä kokemuksia jakavien nuorten välille kestävä verkosto. Tämän vuoden teemat painottavat sananvapautta sekä ilmaston lämpenemistä Pariisissa loppuvuodesta järjestettävää COP21-ilmastokonferenssia tukien.

Valitut viisikymmentä oppilasta, iältään 16-18-vuotiaita, tulevat 35 eri maasta ja viideltä eri mantereelta. Nuoret osallistuvat kymmenen päivän ajan historiaa, taidehistoriaa ja tiedettä koskeville oppitunneille.

Génération bilingue -ohjelma toteutetaan yhteistyössä vapaa-ajan palveluja tarjoavan UCPA-organisaation kanssa ja sisältää näin ollen kulttuuri- ja tiede-elämään liittyviä vierailuja Pariisissa (mm. museot, Versailles’n linna, Bellevillen katutaide, TV5monden pääkonttori, Citén tiedekeskus…) sekä 25.-26.7. Chamonix’ssa ja lähiympäristössä (mm. la Mer de Glace, l’Aiguille du Midi…).

Kulttuuristen aktiviteettien ohella nuorille järjestetään työpajoja, joissa he voivat ottaa osaa sananvapauteen ja ilmaston lämpenemiseen liittyviin keskusteluihin ja väittelyihin. Osallistujat tapaavat niin journalisteja ja lehdistössä työskenteleviä piirtäjiä (Maison des journalistes, Cartooning for Peace) kuin COP21-konferenssin ja CliMates-järjestön jäseniä sekä vierailevat opastetulla kierroksella Mer de Glacen-jäätiköllä Ranskan Alpeilla.

Génération bilingue on yksi Institut français’n neljästä suositusta ohjelmasta (muut ovat SafirLab, CultureLab, LabCitoyen), jonka pyrkimyksenä on luoda nuorten välille verkosto, joka yhdistää kielen, yrittäjyyden ja ranskankielisen maailman arvot.