17. tammikuuta Ranskan suurlähetystöllä pidetty puhe DELF-diplomin suorittaneille:

Arvoisa Herra suurlähettiläs,
Hyvät naiset ja herrat,

Meille on suuri kunnia olla täällä tänään vastaanottamassa DELF-kielidiplomeitamme. Ranskan kielellä on merkittävä rooli elämässämme ja mahdollisuus vierailla Ranskan suurlähetystössä on ainutlaatuinen. Itse asiassa kerta on ensimmäinen meille kaikille, ja olemme otettuja tästä juhlavasta tilaisuudesta.

On useita hyviä syitä joiden vuoksi ranskaa tulisi opiskella koulussa. Tämä kaunis kieli mahdollistaa lukuisia asioita kansainvälistyneessä maailmassa. Ranskaa puhuu lähestulkoon 90 miljoonaa ihmistä viidessä eri maanosassa.

Entä miksi DELF:in suorittaminen on tärkeää?
Tämä Ranskan viranomaisten myöntämä kielidiplomi avaa meille useita mahdollisuuksia. Se ei ole merkittävä ainoastaan Ranskassa, vaan ympäri maailmaa. On myös mahdollista, että jotkut meistä esimerkiksi hakevat töitä ulkomailta lukion ja jatko-opintojen välissä.

DELF on myös tärkeä ranskan kielen taidon osoittamiseksi Suomessa työnhakuun ja ammattiin liittyvissä tilanteissa. Lisäksi DELF on meille ainoa koe, joka mittaa suullista kielitaitoa. Suullinen osuus on kokeen vaikein, sillä kokelaalla ei ole juurikaan aikaa valmistella sitä, mitä aikoo sanoa. Tilanne vastaa sellaista, johon voi oikeasti joutua ranskankielisessä valtiossa: ei ole paljon aikaa pohtia vastaustaan, vaan on reagoitava ja improvisoitava. On siis opittava olemaan huolestumatta, mikäli ei aina onnistu käyttämään oikeita ilmaisuja.

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että hyödyt ranskan opiskelusta ovat moninaiset ja DELF:in kautta saamme testata kielitaitoamme sekä valmistautua todellisia vuorovaikutusta vaativia tilanteita varten.

Lopuksi haluaisimme kiittää teitä vielä kerran tästä kauniista tilaisuudesta ja huomiostanne.

 

Henriikka Mälkönen et Antti Lehtonen
Ambassade de France le 17 janvier 2017