Ranskan entinen ulkoministeri Hubert Védrine presidentti Jacques Chiracin presidenttikaudelta saapuu Suomeen vierailulle ja pitää puheenvuoron ajankohtaisesta koko Eurooppaa koskettavasta geopoliittisesta aiheesta ”Eurooppa haasteiden keskellä: Pakolaiset, Lähi-Itä, Venäjä”.

Konferenssi järjestetään tiistaina 22. maaliskuuta 2016 klo 17-18.30 Eurooppasalissa (Malminkatu 16). Puheenvuoro on ranskankielinen ja tulkataan simultaanisesti suomeksi.

Paikkoja rajoitetusti. Konferenssiin on vapaa pääsy, mutta etukäteisilmoittautuminen välttämätön ennen 20.3. Susanna Juvoselle sähköpostitse institut@france.fi

HUBERT VÉDRINE

Presidentti François Mitterrandin diplomaattinen neuvonantaja ja Ranskan entinen ulkoministeri (1997-2002) Hubert Védrine on arvostettu kansainvälisten suhteiden asiantuntija. Hänen puoleensa kääntyvät edelleen Ranskan viranomaiset, sillä hänellä on hallussaan diplomatian hienoudet ja tarkka analyysi. Hän osallistuu julkiseen keskusteluun Ranskassa ja ulkomailla. Ranskan presidentti François Hollande pyysi häntä hiljattain laatimaan ”raportin Ranskan Natoon paluun seurauksista, transatlanttisesta suhteesta ja puolustuksen Euroopasta”.

Hubert Védrine on vakaumuksilleen uskollinen vasemmistomies ja François Mitterrand –säätiön puheenjohtaja. Hänen asiantuntemuksensa ja kompromissittomat kansainvälisten suhteiden analyysinsä saavat kuitenkin tunnustusta kaikilta, myös oikeiston piiristä.
Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac ei lakkaa ylistämästä Védrineä. Hän tiivistää tämän ajattelun seuraavasti: ”Hänen käsityksensä Ranskan ulkopolitiikasta samoin kuin hänen maailmankatsomuksensa onnistuu sovittamaan yhteen gaullistisen vaatimuksen ja mitterrandilaisen pragmaattisuuden, syvän sitoutumisen kansalliseen riippumattomuuteen ja kirkkaan tietoisuuden tarpeesta sopeutua historian kehityskulkuun.”

Hubert Védrine on eri yhteyksissä käynyt Suomessa useita kertoja. Kahdeksan vuotta edellisen, Euroopan turvallisuutta koskeneen esitelmänsä jälkeen hän puhuu tiistaina 22. maaliskuuta klo 17- 18.30 Eurooppasalissa, Ranskan instituutin ja sen johtajan Jeannette Bougrabin kutsumana yhteistyössä Suomen ENA-yhdistyksen kanssa. Konferenssi on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla kansainvälisesti tunnustetun asiantuntijan näkemyksiä pakolaiskriisin nostattamista kysymyksistä, Lähi-Idän tilanteesta ja Isisin vastaisen taistelun keinoista sekä Venäjän ja Euroopan suhteista.