Lapin maakuntamuseon näyttely nähtiin viime kesänä Rovaniemen Arktikumissa, ja viime talvena Nizzan Parc Phoenixissa. Nyt näyttely saapuu jälleen Suomeen, Ranskan instituuttiin.

Näyttelyyn, jonka on suunnitellut Stéphanie Lefrère, Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssi, voi tutustua Ranskan instituutissa ajalla 15.5.-15.8. Aiheena on ihmisen jättämä jälki Lapin valtavaan, mutta myös herkkään luontoon. Vaikka ilmastonmuutoksesta tiedetään jo paljon, Lapissa tapahtuneet muutokset ovat suhteellisen tuntemattomia verrattuna siihen, mitä tiedetään ilmastonmuutoksesta pohjois- ja etelänavoilla.

Aihetta esitellään pääosin tekstein, valokuvin ja kaavioin, joiden avulla kuvataan sitä, kuinka Lapin ilmasto on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Muita esitystapoja ovat interaktiiviset tietovisat, äänimateriaali ja videot. Tutustutaan esimerkiksi siihen, miten vähälumiset talvet muuttavat ravintoketjua, tai miten linnut ja perhoset ovat ilmastonmuutoksen indikaattoreja. Tavoitteena on myös välittää viestiä siitä, miten jokainen voi omalla tasollaan vähentää negatiivista vaikutusta Lapin luontoon.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen ympäristöministeriön, Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), WWF:n, Ranskan instituutin ja Ranskan Suomen-suurlähestystön kanssa.

 Capture logo musee   bon logo

syke-suomi                logo ministry       logo ambassade