Ranskan suurlähettiläs, Serge Mostura, ja Ranskan instituutin johtaja, Jeannette Bougrab, ovat parhaillaan vierailulla Inarissa. He kokoontuivat tänään perjantaina 13.5.2016 yhdessä Sámi 2017 -työryhmän kanssa valmistelemaan Musée du Quai Branly -museossa Pariisissa ensi vuoden maaliskuussa järjestettävää saamelaisaiheista tapahtumaviikkoa varten. Valmisteilla oleva tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Ranskalaisten, suomalaisten ja saamelaisten yhteistyöprojektin tarkoituksena on monenlaisten tapahtumien avulla edistää Euroopan ainoan alkuperäiskansan, saamelaisten, tunnettavuutta Ranskassa ja herättää keskustelua vähemmistökansojen asemasta, kielestä, kulttuurista ja traditioista valtakielen- ja kulttuurin keskellä.

Saamelaiskäräjien parlamenttisalissa Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksella järjestettyyn kokoukseen osallistui Inarin kunnan ja Saamelaiskäräjien edustajia sekä yhteistyökumppaneita kulttuurin ja tieteen alalta.  Läsnä olivat muun muassa Inarin kunnanjohtaja Jyrki Hyttinen, Anu Avaskari ja Jari Huotari Inarin kunnanvaltuustosta sekä Inarin kunnan kansainvälisten asioiden koordinaattori Ritva Lahti, Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtori ja työryhmän puheenjohtaja Liisa Holmberg, Siida-museon johtaja Sari Valkonen, Sami Duodji ry:n puheenjohtaja Petra Magga-Vars, Lapin kauppakamarin design-komitean puheenjohtaja Päivi Tahkokallio, läänintaiteilija ja saamelaiselokuvafestivaalien edustaja Anne Kirste Aikio, Ijahis Idja musiikkifestivaalien tuottaja Oula Guttorm sekä saamelaistutkijat Francis Joy ja Saara Tervaniemi Lapin yliopistosta ja Veli-Pekka Lehtola ja Sigga-Marja Magga Giellagas-Instituutilta Oulun yliopistolta.

Iso työryhmä ja kokouksessa perustetut pienemmät aihekohtaiset työryhmät jatkavat Quai Branly -museossa pidettävien seminaari- ja kulttuuripäivien ohjelman suunnittelua.

Työryhmän jäsenet suuntaavat piakkoin Pariisiin suunnittelemaan projektia paikallisten yhteistyökumppaneiden, Suomen suurlähetystön, Suomen instituutin ja Musée du Quai Branly -museon kanssa.

Visite Inari 2

 

Visite Inari 3

suomifinland100-banneri_valkoinen_rgb_790x444