Näin joulun lähestyessä on aika paljastaa ranskalaisille perinteikkään aattoiltana tai joulupäivänä tarjoiltavan jouluhalon valmistustapa. Katso jouluhalon resepti Helsingin Sanomien ruokatorstain joulukalenterista ja toteuta omasi jouluksi! Leivonnaisella on pitkät perinteet. Alkunsa se on saanut 1100-luvulta peräisin esiintyneestä tavasta polttaa kodin takassa suuri puinen halko joulumessun jälkeen. Halko sai nimekseen kirjaimellisesti ”jouluhalko” (bûche de Noël). Seudusta riippuen, halolle saatettiin ripotella niin suolaa, viiniä kuin öljyäkin, ja samalla lausuttujen rukousten uskottiin suojaavan kotia pahoilta hengiltä. Lämmityksen modernisoituessa perinne tuli tiensä päähän ja sen korvasi pieni puinen joulupöydälle asetettu halkokoriste. Vihdoin 1800-luvulla jouluhalkoa ruvettiin valmistamaan jouluiseksi makeaksi jälkiruoaksi.

Katso jouluhalon resepti Helsingin Sanomien ruokatorstain joulukalenterista ja toteuta omasi jouluksi.

IMG_0084        IMG_0077