Turun taidemuseon kesänäyttelyn tähtenä on 5.6.–20.9.2015 ranskalaisen mustavalkovalokuvan grand old man, Jacques Henri Lartigue (1894–1986). Lartigue vieraili kameroineen Ranskan Rivieralla ensimmäistä kertaa perheensä kanssa 11-vuotiaana ja ikuisti siitä lähtien alueen glamouria ja lumoa. Itseoppinut kuvaaja näki aina ympärillään vauhtia, iloa ja kauneutta, katoavia onnen hetkiä, jotka hän säilöi huolellisesti lukuisiin valokuva-albumeihinsa ja päiväkirjoihinsa. Näyttelyn lähes kaksisataa hyväntuulista valokuvaa ajoittuvat pääosin 1920–50-luvuille vieden katsojan Rivieran kulta-aikaan, jota leimasivat yläluokkainen ihana joutilaisuus, seurapiirien säihke, urheilullinen rantaelämä ja aamuun asti jatkuvat juhlat.

Rivierasta (ransk. Côte d’Azur) muodostui muodikas matkailukohde 1800-luvun loppuvaiheilla ja huippukauttaan alue eli 1900-luvun alkupuoliskolla vauraiden turistien ja elämäntapanautiskelijoiden kansoittaessa sen aurinkoisen rannikon. Alueen myyttiseen maineeseen vaikutti myös sen suosio taiteilijoiden asuinpaikkana ja kuuluisuuksien lomakohteena. Lartiguen kuvat kertovat henkilökohtaisten tason rinnalla Rivieran muutoksesta Belle Époquesta 20-luvun vapautuneeksi rantakohteeksi ja sotien väliseksi nautintojen leikkikentäksi. Lartiguen silmissä Riviera menetti lumoaan sotien jälkeen, jolloin siitä tuli hänen mukaansa liian räikeä ja teennäinen. Muutos näkyi myös hänen kuvissaan, joihin alkoi ilmestyä uudenlaista sarkasmia.

Jacques Henri Lartigue -näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Ranskan instituutti, Mouton Cadet /Baron Philippe de Rothschild, Le Comité Régional du Tourisme Riviera Côte d’Azur ja Fragonard.

Ranskalaista väriä edustaa Turun taidemuseon kesäkattauksessa myös Dominique Gonzalez-Foersterin ja Tristan Beran 13-minuuttinen lyhytelokuva Belle comme le jour (2012). Auteur-ohjaajille kumartava teos ottaa lähtökohdakseen Luis Buñuelin Päiväperhon (1967) ja Manoel Olivieiran filmin Belle toujours (2006) esitellen elokuvien päähenkilön Séverinen, ennen kuin hänestä tulee Pierren vaimo ja bordellissa työskentelevä ”päiväperho”.

Lisätietoja näyttelystä: www.turuntaidemuseo.fi