Instituutin vuoden 2015 viimeisenä näyttelynä nähdään Jérôme Auzerayn taianomainen Lights of Sunila. Suomessa kohta kuusi vuotta asunut Auzeray on asettunut Kotkassa sijaitsevaan Sunilan kaupunginosaan, joka on tunnettu erityisesti Alvar Aallon arkkitehtuurista ja Sunila Oy:n sulfaattitehtaasta. Ranskalaistaiteilija on kuvannut kotikulmiaan yöllä, kun ihmiset nukkuvat. Hän on etsinyt kalansilmäobjektiivillaan autioiden paikkojen hienovaraiset vivahteet ja paljastaa niiden rikkauden, kauneuden ja hehkun. Ranskassa muun muassa graafikkona ja yliopiston ja taidekoulun opettajana toiminut Auzeray on Suomessa ollessaan keskittynyt erityisesti valokuvaukseen, ja suunta varmasti jatkuu, sillä Lights of Sunilasta saadun positiivisen palautteen innoittamana uusia projekteja on jo suunnitteilla.

Alvar Aallon Sunila oli Auzerayn mielestä arkkitehtoninen teos, jonka talviset valot lumosivat hänet. Hän alkoi liikkua kameroineen ulkona silloin, kun muut menivät nukkumaan. Hän alkoi tutkia, mitä tapahtuu ihmisen luomille teoksille, kun niiden luojat jättävät ne päivän päätteeksi oman onnensa nojaan. ”Kaikki tärkeänä pidetty kylpee iltaisin ja öisin ihmisen luomassa valossa. Öisin kuvatessani huomasin, että valot, arkkitehtuuri ja yön hiljaisuus tekevät tehtaasta kiehtovan, jopa runollisen. Tehtaathan ovat paikkoja, joissa monet viettävät suuren osan elämästään nähden vain arjen harmautta. Hiljainen öinen valaistus sai minut kunnioittamaan tehtaita uudesta näkökulmasta”, kuvaaja kertoo.

Auzerayn valokuvanäyttely on kiertänyt ennen Ranskan instituuttia jo Lahden, Kotkan ja Porvoon pääkirjastoissa, ja Haminan kirjastogalleriassa. Lights of Sunilan teoksista on painettu myös kirja.

[ Lights of Sunila | jerome auzeray ] Ranskan instituutin kirjastossa 27.11.2015-20.2.2016

Tervetuloa avajaisiin torstaina 26.11. klo 18!

_IFF-LOS-03

www.auzeray.com