Sarjakuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Riad Sattoufin tuotanto on laaja ja monipuolinen. Hänet tunnetaan Ranskan ulkopuolella varsinkin hänen omaelämäkerrallisesta sarjakuvastaan Tulevaisuuden arabi, joka on käännetty yli 20 kielelle, mm. suomeksi, ja joka teki hänestä yhden merkittävimmistä ranskankielisistä sarjakuvataiteilijoista. Vuonna 1978 Pariisissa syntynyt ranskalais-syyrialainen Sattouf on kasvanut Libyan, Syyrian ja Ranskan välillä. Lukion hän kävi Bretagnessa, jonka jälkeen hän opiskeli Rennes’n taidekoulussa erikoistuen animaatioon École Pivault’ssa ja Pariisin Gobelins’n koulussa.

Merkittävä menetelmä Sattoufin tuotannossa on nuorten näkökulma. Taiteilijaa kiinnostaa lasten ja teinien maailma, jota hän kuvailee monessa eri tilanteessa. Vuonna 2005 julkaistussa Retour au collège -kirjassa ja vuosina 2004-2014 Charlie Hebdo -lehdessä julkaistuissa La Vie secrète des jeunes –sarjassa hän kertoo huumorintajuisesti teinien jokapäiväisestä elämästä. Samaa menetelmää hän käyttää omaelämäkerrallisessa sarjakuvassaan, jossa hän kertoo yksinkertaisesti lapsen näkökulmasta perheensä elämää Syyriassa. Le Nouvel Observateur -lehdessä julkaistu Les Cahiers d’Esther -sarja on kokoelma lyhyitä tarinoita Esther-nimisen pariisilaisen pikkutytön elämästä. Riad Sattouf osaa kertoa nuorten maailmasta sekä kyniensä että kameran avulla: hänen elokuvansa Les Beaux Gosses palkittiin vuonna 2009 parhaan ensimmäinen elokuvan César-palkinnolla.

Sattoufin teokset eivät kuitenkaan ole naiiveja, vaan synnyttävät tärkeitä yhteiskunnallisia ja poliittisia kysymyksiä lukijoiden tai katsojien mielessä. Monessa teoksessa Sattouf kertoo sukupuolten välisistä suhteista, esimerkiksi vuonna 2010 Angoulêmen sarjakuvajuhlissa palkitussa Pascal Brutal –sarjakuvassaan, jonka päähenkilö on ylimiehekäs Pascal.  Se on myös keskeinen teema hänen toisessa elokuvassaan, Jacky au Royaume des filles, joka sijoittuu mielikuvitukselliseen diktatuuriin, jossa naisilla on valta. Tulevaisuuden arabi kertoo myös Syyriasta, jossa miehellä on keskeinen rooli perheessä ja yhteiskunnassa. Teos ei ole kuitenkaan kriittinen kuvailu maasta, vaan kertoo pienen pojan elämästä ja tämän suhteesta isäänsä.

Riad Sattouf on taitava kertoja, joka kuvailee runollisesti ja huumorintajuisesti jokapäiväistä elämää. Hänen piirtämänsä tarinat ja hahmot ovat koskettavia ja ovat jo valloittaneet yleisön, joka ei yleensä kiinnostu sarjakuvista.

Riad Sattouf vierailee Ranskan Instituutilla 16.10. Tule kirjastoon tutustumaan hänen tuotantoonsa!