”Eläköön nuori muusa nimeltä Elokuva, koska sillä on hallussaan unen mysteeri ja sen avulla epätodellinen muuttuu todelliseksi.” (Jean Cocteau, 1959)

Ranskan suurin elokuva-arkisto Archives Françaises du Film du CNC koosti vuonna 2012 maailman suurimpiin kuuluvista kokoelmistaan Ranskan kinemateekkiin Pariisiin mittavan ohjelman nimeltä Ranskalainen elokuvafantasia. Se oli ensimmäinen kerta, kun tätä ranskalaiselle elokuvalle epätyypillistä genreä käsiteltiin laajemmin. Ohjelma jakautui otsakkeisiin: satuja, fantasia-animaatioita, haltiattaria ja yliluonnollisia olioita, haamuja ja kummituksia, hulluja tiedemiehiä ja pahansuopia hahmoja, noitia, taikuutta ja taikureita, unia ja painajaisia, avaruusseikkailuja. Tästä kiehtovasta ja yllättävästä aineistosta on Orioniin poimittu pieni myöhäissyksyn iltojen otos.

Georges Méliès jo aikoinaan kansoitti sadat elokuvansa maagisilla hahmoilla, ja kirjallisuudesta, vanhoista saduista ja populaarilehdistöstä ammennettiin Ranskassakin elokuvien aiheita kautta vuosikymmenten. Mutta ranskalaiselle elokuvalle pysyi enimmäkseen ominaisena tietty runollinen estetiikka yliluonnollisten olioiden ja tapahtumien käsittelyssä. Julmemmat sävyt ilmaantuivat vasta 1970-luvulla. Tärkeä rooli tässä kehityksessä oli myyttisellä lehdellä Midi-Minuit Fantastique sekä Midi-Minuit -nimisellä pariisilaiselokuvateatterilla, joka levitti ranskalaisina versioina amerikkalaisia, englantilaisia, italialaisia ja espanjalaisia fantasiaelokuvia.

Lisätietoja ja näytökset: http://www.kava.fi/esitykset/orionin-syksy-2013/ranskalainen-fantasia