Ranskalaista teatteria on syys-talvella 2016-2017 tarjolla erityisen paljon suomalaisilla näyttämöillä. Esillä on kaksi ranskalaisen näytelmäkirjallisuuden isän, komediamestari Molièren (1622–1673) teosta, mutta myös kiinnostavaa uudempaa tuotantoa.

Kansallisteatterin produktio Molièren klassikkokomediasta Luulosairas on suuren suosionsa vuoksi saanut lisänäytäntöjä talvella 2017, ja siirtyy Suurelle näyttömölle. Pääosassa luulosairaan Arganin roolissa nähdään Jukka-Pekka Palo.

Marras-joulukuussa Helsingissä on vielä mahdollista nähdä myös toinen Molièren klassikkonäytelmä, Tartuffe. Lilla Teaternin versiossa pääosaa näyttelee teatterinjohtaja Asko Sarkola. ”Sarkola tekee Molièren komedian nimihenkilönä niin vimmaisen roolisuorituksen, että hänen voi uskoa panneen peliin kaiken ja vähän enemmänkin”, totesi Helsingin Sanomat arviossaan.

Ruotsiksi voi tällä hetkellä Helsingissä tutustua myös ranskalaisen monitaiturin Boris Vianin (1920-1959) herkullisen surrealistiseen ja piikikkääseen merkkiteokseen l’Écume des jours (suom. ”Päivien kuohu”). Dagarnas skum -esityksen on sovittanut Vianin romaanista Otto Sandqvist.

Teatterivierailu kannattaa myös Kotkaan, sillä Kotkan kaupunginteatteri esittää parhaillaan Yasmina Rezan (s. 1959) draamakomediaa Vihan jumala. Reza on ehkä sukupolvensa menestynein ranskalainen näytelmäkirjailija, jonka usein satiirisesti keskiluokkaa käsitteleviä teoksia on käännetty lukuisille kielille.

Lahden Kaupunginteatteriin taas kannattaa suunnata, jos noir-henkinen jännitys kiinnostaa: teatterin ohjelmistossa on parhaillaan toisen maailmansodan aikaiseen Ranskaan sijoittuva Vertigo, joka perustuu Pierre Boileaun ja Thomas Narcejacin kirjaan D’éntre les morts (1958).