Joensuun Tiedeseura ry:n ja Itä-Suomen yliopiston järjestämää SciFest -tiedefestivaalia juhlitaan Joensuussa 24.-26.4. Ratkaisevat rakenteet -teeman lisäksi Scifestilla on ensimmäistä kertaa teemamaa, joka tänä vuonna on Ranska. Ranskan instituutti, Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ja Joensuun suomalais-ranskalainen yhdistys yhteistyökumppaneineen järjestävät SciFest -tapahtuman yhteydessä 22.4. – 26.4. elokuvateatterikeskus Tapiossa ranskalaisen elokuvan viikon tiedefiktion ja tieteen teemojen ympäriltä.

Liput 22.-25.4. näytöksiin vain 4€! Lauantain 26.4. Savonkinojen Yves Saint Laurent -näytöksen lipun hinta ilmoitetaan myöhemmin. Elokuvat on tekstitetty englanniksi lukuunottamatta lauantain elokuvaa.

Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution (”Lemmy Caution –piru mieheksi) (1965)

Tieteiselokuva, draama, rikoselokuva (99min)

Ohjaus: Jean-Luc Godard

Tiistai 22.4. klo 16.30

Amerikkalainen yksityisetsivä Lemmy Caution (Eddie Constantine) saapuu ”Ulkovalloista” tulevaisuuden kaupunkiin Alphavilleen toiselle planeetalle, jota tyrannisoi tietokonepohjainen hallintokeskus Alpha 60. Cautionin tehtävänä on tuhota professori von Braun, Alphavillen despootti, joka on kieltänyt kaikenlaisten inhimillisten tunteiden osoittamisen kaupungissa. Caution tutustuu paikalliseen kollegaansa Dicksoniin ja Natachaan (Anna Karina), joka ei ole koskaan kuullut sanoja ”rakkaus” ja ”omatunto”. Lemmyn olisi tuhottava Alpha 60 ja ”pelastettava kaikki ne, jotka itkevät”…… 

LE VOYAGE DANS LA LUNE

George Méliès

1902

durée: 12 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Le voyage extraordinaire (« Poikkeuksellinen matka »)(2011)

Dokumentti elokuvasta (« Matka Kuuhun ») (65min.)

Ohjaus : Serge Bromberg, Eric Lange

 

Keskiviikko 23.4. klo 17.00

Historian ehkä legendaarisimman tieteiselokuvan restauroitu värillinen versio nähdään nyt Joensuussa livemusiikin säestyksellä! Vuonna 1902 Pariisissa kuvattu fantasiaelokuva kertoo tarinallaan ihmisen halusta matkata tuntemattomaan. Kuu on aina kiehtonut ihmiskuntaa ja synnyttänyt tarinoita.
Elokuva pohjautuu Jules Vernen (1828-1905) kuuluisaan tieteisromaaniin De la Terre dans la Lune (Maasta Kuuhun). Matka Kuuhun on Mélièsin kuuluisimpia teoksia ja tieteiselokuvan varhainen klassikko. Elokuvalla on ollut merkittävä vaikutus koko lajityyppiin aina nykypäiviin asti. Elokuvan luultiin kadonneen kokonaan, mutta vuonna 1993 Barcelonasta löytyi hauras nitraattifilmi täysin katselukelvottomana kimpaleena, ja kesti 18 vuotta ennen kuin se saatiin palautettua katsottavaan kuntoon ja esitettäväksi Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2011. Valtaosa Mélièsin elokuvista on kadonnut tai tuhoutunut. Tämän yli 100 vuotta vanhan elokuvan näkeminen on ilahduttava poikkeus, joka antaa historiallisen elokuvakokemuksen.

Elokuvan säestyksestä vastaa joensuulainen Frans Höyer, joka on Ari Suomalaisen ja Jussi Reitun kokeellisen musiikin projekti. Matkaa kuuhun säestetään konkreettisen ja elektroakustisen musiikin sekä ambientin ja noisen keinoin.

 

 

Ennen säestettyä mykkäelokuvaa nähdään kiehtova dokumentti Le Voyage extraordinaire, joka kertoo Le voyage dans la Lunen historiallisesta restaurointiprosessista ja siihen liittyvistä uskomattomista keksinnöistä ja lähes mahdottomasta taistelusta ajan hammasta vastaan.

Augustine (2012)

Draama (102min)

Ohjaus: Alice Winocour

 

Torstai 24.4. klo 16.30

Tapahtumapaikkana on Pariisi talvella vuonna 1885.  Pitié Salpêtrièren sairaalassa professori Charcot (Vincent Lindon) tutkii salaperäistä sairautta: hysteriaa. 19-vuotiaasta Augustinesta tulee hänen koekaniininsa ja hypnoosinäytöstensä tähti. Tutkimuksen kohteesta kehkeytyy vähitellen Charcot’n intohimon kohde…….. Augustinen roolissa nähdään laulajanikin tunnettu Stéphanie Sokolinski (Soko) ja

Constance Charcot’n roolissa Chiara Mastroianni.

Camille Redouble (2012) (”Camille kelaa taaksepäin”)

Draamakomedia (115min)

Ohjaus: Noémie Lvovsky

 

Perjantai 25.4. klo 16.30

Camille tapaa 16-vuotiaana Ericin. He rakastuvat intohimoisesti toisiinsa, Camille tulee raskaaksi ja heille  syntyy tytär…. 25 vuotta myöhemmin Camille on alkoholiongelmainen nelikymppinen. Eric jättää hänet nuoremman naisen vuoksi. Yhtäkkiä uudenvuoden aattoiltana Camille on heitetty takaisin menneisyyteensä. Hän on uudelleen 16-vuotias, kohtaa vanhempansa, ystävänsä, opettajansa ja nuoruutensa… sekä Ericin. Aikooko hän paeta vai yrittääkö hän muuttaa heidän yhteistä elämäänsä? Aikooko hän rakastaa Ericiä uudestaan, vaikka tietää heidän tarinansa lopun….? Pääosaa esittää elokuvan ohjaaja Noémie Lvovsky.

Yves Saint Laurent (2014)

Elämäkerta, draama (106min)

Ohjaus: Jalil Lespert

Lauantai 26.4./ kellonaika ja lipun hinta ilmoitetaan myöhemmin

Pariisi vuonna 1957. Vasta 21-vuotias Yves Saint-Laurent kutsutaan vastaamaan hiljattain kuolleen Christian Diorin maineikkaan muotitalon kohtalosta. Loistokkaan ensimmäisen muotinäytöksen yhteydessä hän tutustuu Pierre Bergé –nimiseen  henkilöön, jonka kohtaaminen mullistaa hänen elämänsä. Nämä kaksi miestä, rakastavaiset ja liikekumppanit, luovat yhdessä kolme vuotta myöhemmin Yves Saint Laurent –muotitalon. Pakkomielteistään ja sisäisistä demoneistaan huolimatta Yves Saint-Laurent ryhtyy mullistamaan muotimaailmaa modernilla ja myyttejä murtavalla tyylillään.