Ranskalaisen elokuvan viikot kiertävät jälleen Suomea maalis-huhtikuussa! Ranskan instituutin, Pohjois-Karjalan alueellisen elokuvayhdistyksen ja Joensuun suomalais-ranskalaisen yhdistyksen organisoima kiertua kattaa tällä kertaa kahdeksan kaupunkia: Joensuu, Lahti, Oulu, Turku, Tampere, Vaasa, Seinäjoki ja Kuopio. Kymmenettä vuottaan juhlivalla Joensuun ranskalaisen elokuvan viikolla on mukana tänä vuonna peräti seitsemän elokuvaa, muissa kaupungeissa nähdään vaihteleva kattaus allaolevia uutuuksia ja klassikoita.

Joensuun ranskalaisen elokuvan viikko: 16.–22.3.2015, tarkka aikataulu: www.joensuuranska.fi

Turkuhttp://www.logomo.fi/fi/tapahtumat/

ma 23.3. Une vie de chat

ti 24.3. Hippocrate

ma 30.3. Suzanne

ti 31.3. Paratiisin lapset 

 

Tamperehttp://www.elokuvakeskus.com/niagara/

pe 10.4 klo 16.30 Suzanne

la 11.4. klo 14.00 Paratiisin lapset 

ma 13.4. klo 17.00 Hippocrate

ke 15.4. klo 16.30 Les Beaux jours

to 16.4. klo 16.30 Une vie Chat 

 

Lahti:

la 25.4. Paratiisin lapset

su 26.4. Beaux Jours

 

Ouluhttp://www.oulunelokuvakeskus.fi/oek/ajankohtaista/hae/576

ke 22.4. klo 20.00 Hippocrate

to 23.4. klo 20.00 Les Beaux jours

pe 24.4. klo 16.30 Une vie de chat

pe 24.4. klo 20.00 Suzanne

su 26.4. klo 12.00 Paratiisin lapset

 

Vaasa:

ti 28.4 klo 18.00 Suzanne

ti 28.4 klo 20.00 Hippocrate

su 3.5. klo 17.00 Paratiisin lapset

su 3.5. klo 20.00 Les Beaux jours

 

Kuopio:

Paratiisin lapset ja Hippocrate

la 2.5.

su 3.5.

 

Vuoden 2015 valikoima:

Belle ja Sébastian (Belle et Sébastien, 2013)

Seikkailu- ja perhe-elokuva, 104 min, suomenkielinen tekstitys, K7

Ohjaus: Nicolas Vanier

Eletään vuotta 1943 Ranskan Alpeilla. Sébastien asuu pienessä rauhallisessa kylässä yhdessä tätinsä ja isoisäpuolensa kanssa. Alppien vaarallisilla rinteillä leikkivä Sébastien kohtaa ”Pedoksi” kutsutun, suurikokoisen koiran, jonka kyläläiset uskovat tappavan lampaita ja uhkaavan ihmisiäkin. Poika ystävystyy koiran kanssa ja antaa tälle osuvamman nimen, Belle. Elokuva kertoo uskollisesta ystävyydestä sekä kekseliäästä ja hellyttävästä pienestä pojasta keskellä toista maailmansotaa, tempautuneena aikuisten maailman vaaroihin.

Nicolas Vanierin ohjaama elokuva perustuu Cécile Aubreyn romaaniin ”Belle et Sébastien”(1965) ja sen pohjalta toteutettuun, rakastettuun tv-sarjaan (1965 -1970). Tv-sarjan kuuluisa tunnuslaulu L’oiseau (Lintu), kuullaan myös elokuvassa.

 

Kissanelämää (La vie de chat, 2010)

Animaatio, salapoliisifilmi, 70 min, englanninkielinen tekstitys, K7

Ohjaus: Alain Gagnol ja Jean-Loup Felicioli

Dino-kissalla on salamyhkäinen kaksoiselämä: päivät se viettää poliisikomisario Jeannen puhumattoman pikkutyttären Zoén kanssa ja yöt Nico-nimisen yksinäisen murtovarkaan seurassa hypellen Pariisin kattojen yllä. Zoén äidin tehtävänä on pidättää yöllisten koruvarkauksien tekijä ja huolehtia valtavan patsaan vartioinnista, jota himoitsee rikollinen numero yksi, Victor Costa.

Lähde mukaan huimaan seikkailuun öiseen Pariisiin! Elokuva oli animaation Oscar-ehdokkaana vuonna 2011.

 

Kauniita päiviä (Les Beaux jours, 2013)

Draama, 95 min, englanninkielinen tekstitys, K12

Ohjaaja: Marion Vernoux

Peläten hammaslääkäriäitinsä Carolinen ikävystyvän eläkkeellä lapset päättävät lahjoittaa hänelle kausikortin “Kauniit Päivät” -kerhoon, jossa käy samanikäisiä henkilöitä erilaisissa työpajoissa. Ensin Caroline suhtautuu koko asiaan epäileväisesti, mutta lopulta hän käy siellä mielellään. Hän tuntee erityistä sympatiaa tietotekniikkaa opettavaa Julienia kohtaan, ja lopulta tästä nuoresta miehestä tulee hänen rakastajansa. Caroline löytää uudelleen spontaanin elämänilonsa, mutta

kaikesta huolimatta hän rakastaa edelleen aviomiestään Philippea. Onko Carolinen tehtävä valinta? Elokuvan pääroolissa nähdään tunnettu ranskalaisnäyttelijä Fanny Ardant.

 

Hullu Pierrot (Pierrot le fou, 1965)

Jännityselokuva, 110 min, suomenkielinen tekstitys, K16

Ohjaus: Jean-Luc Godard

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) näytös,

yksittäisliput 5 e (sisältyy kausikorttiin)

Elämäänsä kyllästynyt Ferdinand, ”hullu Pierrot”, jättää rikkaan vaimonsa Pariisiin. Matkalla hän törmää gangstereita pakenevaan kauniiseen Marianneen. Heidän yhteinen seikkailunsa jatkuu gangsterijoukon takaa-ajamina Etelä-Ranskan komeisiin maisemiin. Tämä road movie on tarina myös hullusta rakkaudesta. Elokuvan pääosissa nähdään 60-luvun ranskalaisen elokuvan tähdet

Anna Karina ja Jean-Paul Belmondo.

 

Suzanne (2013)

Draama, 94 min, englanninkielinen tekstitys, K12

Ohjaaja: Katell Quillévéré

Liput 4 e

Suzanne elää onnellisen lapsuutensa ilman äitiä rekkakuskina työskentelevän isänsä Nikolain ja sisarensa Marian kanssa, johon hänellä on erityisen läheinen suhde. Äidin poismenon jälkeen isä joutuu yksin huolehtimaan tytöistään. Sitten koittaa Suzannen nuoruus. Hän tulee raskaaksi, tapaa pikkurikollisen Julienin, johon hän rakastuu silmittömästi, ja jonka kanssa pakenee hyläten lapsensa. Seuraa vaikeuksien täyttämä tie, ennen kuin isä, tytär ja pieni poika löytävät uudelleen toisensa. Suzannen roolissa nähdään palkittu Sara Forestier. Adéle Haenel on saanut Marian roolistaan parhaan naissivuosa-Césarin vuonna 2014.

 

Hippokrates (Hippocrate, 2014)

Draamakomedia, 102 min, englanninkielinen tekstitys, K12

Ohjaaja: Thomas Lilti

Liput 4 e

23-vuotias Benjamin on varma, että hänestä tulee vielä etevä lääkäri. Hänen

ensimmäinen harjoittelunsa sairaalassa isänsä palveluksessa ei sujukaan suunnitellusti; käytäntö osoittautuu ankarammaksi kuin teoria. Vastuu on raskas ja yhteistyökumppani, ulkomaalainen lääkäri Abdelkin on häntä kokeneempi. Benjamin joutuu kohtaamaan sekä omat rajansa ja pelkonsa että potilaiden, perheiden, lääkäreiden ja sairaalahenkilökunnan pelot. Kaikki tämä heikentää kokemattoman itseluottamusta…Lääkäri, käsikirjoittaja ja ohjaaja Thomas Lilti on saanut vaikutteita elokuvaan omista kokemuksistaan lääkärinä. Le Monde -lehden mukaan elokuva on “loistava, hauska, liikuttava ja älykäs”.

 

Paratiisin lapset (Les enfants du paradis, 1945)

Draama, 182 min, englanninkielinen tekstitys, K16

Ohjaaja: Marcel Carné

Liput 4 e

Paratiisin lapset on ranskalainen klassikkoelokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1945. Elokuvan on käsikirjoittanut kuuluisa ranskalainen runoilija ja elokuvakäsikirjoittaja Jacques Prévert, jonka runot ovat tuttuja monissa ranskalaisissa chansoneissa. Hänen käsialaansa on mm. Joseph Kosman säveltämä ”Les feuilles mortes ”(Kuolleet lehdet). Elokuva tehtiin toisen maailmansodan aikana saksalaisten miehittäessä Ranskaa. Teoksen tapahtumapaikkana on näennäisesti pariisilainen teatteri 1830-luvulla, mutta siinä nähdään vertauskuvia elämästä saksalaisten miehittämässä Ranskassa. Elokuvan ensi-ilta oli vapautuneen Ranskan merkkitapaus. Kolmen tunnin mittaista eeposta on sanottu Ranskan vastaukseksi elokuvalle Tuulen viemää. Elokuva on äänestetty vuonna 1993 kaikkien aikojen parhaaksi ranskalaiseksi elokuvaksi elokuva-alan kokouksessa järjestetyssä äänestyksessä, ja vuonna 1995 Académie Européenne luokitteli sen yhdeksi kolmesta vuosisadan elokuvasta.