Brasilialaistaustainen ranskalainen Artur Ávila, Ranskan valtion tieteellisen tutkimuskeskuksen CNRS:n tutkimusjohtaja, on saanut Fieldsin mitalin.

Matematiikan alan korkeinta huomionosoitusta, vuodesta 1936 alkaen joka neljäs vuosi myönnettävää Fieldsin mitalia, kutsutaan usein matematiikan Nobel-palkinnoksi. Virallisesti se tunnetaan « matematiikan alan poikkeuksellisista keksinnöistä myönnettävänä mitalina ».
Artur Ávilalle myönnettiin Fieldsin mitali hänen dynaamisiin systeemeihin liittyvästään tutkimuksesta. Hän aloitti opintonsa Brasiliassa ja jatkoi niitä Ranskassa, kiitos CNRS:n ja IMPA:n yhteisen kansainvälisen yksikön luomisen Rioon vuonna 2006. Hänen uransa kuvastaa näin Ranskan ja Brasilian välisen vuosikymmenten ajan kestäneen tieteellisen yhteistyön tuloksia. Ávila on syntynyt Riossa, ja hänellä on nykyisin molempien maiden kansalaisuus. Tämä osoittaa, miten vetovoimainen Ranska on tutkimuksen alalla.
Artur Ávila on kolmastoista ranskalainen Fieldsin mitalin saaja. 55 palkinnonsaajan joukossa on eniten ranskalaisia, yhtä monta kuin amerikkalaisia (kun mukaan lasketaan kansalaisuudeton Alexander Grothendieck, jonka opiskeli ja toimi Ranskassa). Kuudetta kertaa peräkkäin ranskalainen matemaatikko on ollut palkinnonsaajana. Tämä osoittaa ranskalaisen matematiikan olevan maailman huippua.

Ranskalaisen matematiikan menestys selittyy lahjakkuuksien löytämiseen liittyvällä luotettavalla järjestelmällä, varhaisilla ja luotettavilla uranäkymillä, kilpailukykyisellä palkkauksella ja hyvillä työskentelyolosuhteilla. Ranska vetää siis edelleen puoleensa parhaita aivoja.

Vuonna 2014 Fieldsin mitali myönnettiin myös ensimmäistä kertaa naismatemaatikolle, iranilaissyntyiselle amerikkalaiselle Maryam Mirzakhanille.

Ranskalaiset Fieldsin mitalin saajat:
1950 – Laurent Schwartz
1954 – Jean-Pierre Serre
1958 – René Thom
1966 – Alexandre Grothendick (ei ottanut mitalia vastaan)
1982 – Alain Connes
1994 – Pierre-Louis Lions ja Jean-Christophe Yoccoz
1998 – Maxime Kontsevitch (ranskalais-venäläinen)
2002 – Laurent Lafforgue
2006 – Wendelin Werner
2010 – Cédric Villani ja Ngô Bào Chu (ranskalais-vietnamilainen)
2014 – Artur Ávila