Ranskan instituutti muuttuu Pariisiksi yhden illan ajaksi. Tule istuskelemaan bistroon, tunnelmoimaan taidegalleriaan, ikkunashoppailemaan Galeries Lafayetteen ja tekemään löytöjä ilmaisten kirjojen kirjakaupasta – tai vaikka poseeraamaan Eiffel-tornin edessä! Illan aikana voi myös nähdä oopperaesityksen. Kaapelin pihalla taas voit taiteilla aidon ranskalaisen katutaiteilijan opastuksella. Pikku-Pariisista löytyy tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin!

Instituutin taiteiden yötä vietetään torstaina 20.8. klo 17-21, jolloin instituutista löytyy tyypillisiä pariisilaispaikkoja. Oopperaksi muuntautuneessa Strasbourg-salissa näytetään SVADBA -kamariooppera, joka on live-taltiointi Aix-en-Provencessa järjestettävältä Festival d’Art Lyriquelta. SVADBA on kuuden a cappella-naisäänen kamariooppera, johon musiikin ja libreton on tehnyt Ana Sokolovi?. Teos sai ensi-iltansa Torontossa 24.6.2015, ja esitettiin Aix-en-Provencessa kesäkuun lopussa, se nähdään siis aivan tuoreeltaan Suomessa. Esityksen tarjoaa Festival d’Art Lyrique d’Aix-en-Provencen yhteistyössä Fondation Orangen ja CIC Lyonnaise de banquen kanssa. Svadba alkaa Strasbourg-salissa klo 18, ja sen kesto on 55 min.

Pikku-Pariisin ”galleriassa” nähdään Riitta Nelimarkan Elise ja 7 pientä veljestä -näyttely, joka on esillä enää muutaman viikon, 15.9. saakka. Näyttely on erityisesti Ranskan instituuttia varten tehty kokonaisuus, johon kuuluu villareliefejä, fotomontaaseja ja hiilipiirustuksia.

Seinen rannan käytettyjen kirjojen myyjät eli bouquinistit ovat yksi kaupungin rakastetuimmista instituutioista. Myös Pikku-Pariisissa voi törmätä harvinaisiin, historiallisesti arvokkaisiin kirjoihin: joensuulaisen frankofiilin, tohtori Yrjö Piipposen (1893-1976) laaja ranskankielisen kirjallisuuden kokoelma on yleisön nähtävillä Taiteiden yön aikana. Kokoelmaan kuuluu 147 nidettä, joukossa on ainutlaatuisia teoksia, osa jopa 1800-luvulta. Kokoelman on lahjoittanut Ranskan instituutille Joensuun suomalais-ranskalainen-yhdistys, ja se on ollut tammikuussa 2015 esillä Joensuun pääkirjastossa.

Legendaarinen Galeries Lafayette, joka on Ranskan instituutin yhteistyökumppani, edustaa tapahtumassa peri-pariisilaista grand magasin -tavarataloa: luvassa on pieniä tuoteyllätyksiä ja arvonta. Pariisilaisessa bistrossa ja kirjakaupassa ei myöskään tällä kertaa taas tarvitse ollenkaan rahaa. Tarjolla pientä naposteltavaa ja juotavaa, ja kirjakaupassa kirjat ovat ilmaisia, tuttuun tapaan siis lahjoitamme Taiteiden yön kunniaksi asiakkaillemme kirjaston poistokirjoja ja aikakauslehtiä. Kaapelin pihalla olevalla piirustusseinällä voi taiteilla mielin määrin, ja mukana opastamassa on tietysti ranskalaistaiteilija.

Bienvenue à Paris!

logos_20150820