Ranskan elokuva-arkistossa Pariisissa on 4. lokakuuta 2017 – 4. maaliskuuta 2018 esillä René Goscinny -näyttely. Tällä kertaa ei kuitenkaan ole kyse kunnianosoituksesta sarjakuvakäsikirjoittajalle, vaan elokuvantekijälle. Goscinny tunnetaan Astérix-, Lucky Luke – ja Ahmed Ahne -käsikirjoituksistaan, mutta hän suhtautui intohimoisesti myös elokuvaan, mikä sai hänet vuonna 1974 perustamaan Idéfix-studion, Euroopan ensimmäisen animaatiostudion. Goscinnya pidetään yhtenä suurimmista sarjakuvakäsikirjoittajista ja hänen työnsä elokuvaohjaajana sai arvostusta vasta hänen kuolemansa jälkeen. Hän kirjoitti ja toteutti vain neljä pitkää elokuvaa, mutta oli mukana käsikirjoittajana lukuisissa muissa.

Näyttely pyrkii valaisemaan niitä elementtejä, jotka Goscinnyn työssä osoittavat hänen tuntemaansa vetoa seitsemättä taidetta kohtaan. Niitä ovat Astérixien esillepano, taiteilijan mieltymys yhteiskunnalliseen satiiriin ja burleskiin, lännenelokuvista ja historiallisista spektaakkeleista lainatut lavasteet ja viittaukset… Esillä on alkuperäispiirroksia, pukuja, lavasteita ja jopa rekonstruoitu Idéfix-studio, joka opastaa näyttelyvieraat piirretyn elokuvan jokaisen eri vaiheen kautta. Näyttely on odottamaton tilaisuus päästä tutustumaan miljoonien tunteman käsikirjoittajaneron tuntemattomampaan puoleen.

Lisätietoa näyttelystä Ranskan elokuva-arkiston sivuilla: http://www.cinematheque.fr/cycle/goscinny-et-le-cinema-402.html