Suomen ja koko Pohjoismaiden suurimman monitaidefestivaalin vuoden 2014 ohjelmassa on sekä kansainvälisiä tähtiä että suomalaisen taidekentän suurimpia nimiä. Uutuutena Helsingin juhlaviikot esittelee Kansalaistorille rakennettavan KoeHelsinki-kaupunkikeitaan. Se on kaikille avoin festivaalipuisto täynnä taidetta ja elämyksiä – suurelta osin ilmaista ohjelmaa. Ranskan instituutti on tänä vuonna jälleen Juhlaviikkojen yhteistyökumppani, ja huippuluokan ranskalaista ohjelmaa löytyy festivaalilta laidasta laitaan.

 

Cirque Aïtal: Myötä- ja vastamäessä

Hurmaavat, hulvattomat Kati ja Victor ottavat mukaansa automatkalle. Tien päällä lomaillaan, rakastetaan, otetaan yhteen ja sovitaan. Suomalais-ranskalainen pariskunta tasapainoilee omien haaveidensa ja yhteisen arjen välillä — kuten kaikki parit. Paitsi että pikkuruinen Kati lentää ilmassa ja valtava Victor pitää jalat tukevasti maassa. Kati ja Victor pystyttävät sirkustelttansa keskelle KoeHelsinkiä ja puhaltavat sen täyteen paitsi uskomattoman taidokasta pariakrobatiaa myös runollisuutta, huumoria ja rokkimeininkiä. Koko perheen esityksessä ranskalainen tyylitaju kohtaa melankolisen suomalaisuuden.

22.–25.8. Liput 37,50 / 22,50 €

 

Fokus: Jani Nuutinen

Kolme sirkustelttaa, kolme esitystä, kolme ja puoli tuntia taianomaista tunnelmaa. Fokus-sarja kokoaa yhteen suomalaisen nykysirkuksen uranuurtajan teokset vuosikymmenen ajalta. Jani Nuutinen asuu ja on tehnyt uransa Ranskassa, eikä hänen esityksiään ole juurikaan nähty Suomessa sitten 2000-luvun alun. Nuutinen viettää tänä vuonna 20-vuotista taiteilijajuhlaansa. Juhlaillassa Nuutisen sirkustrilogian kaikki osat esitetään peräkkäin ja ilta huipentuu esitysten jälkeen nautittavaan illalliseen.

15.–18.8. Liput 48,50 / 27,50 € (Sisältää ravintola Juuren valmistaman illallisen)

 

Jukka Eskola Orquesta Bossa & Cyrille Aimée

 Jukka Eskolan bossa-jazz svengaa vastaansanomattoman letkeästi ja lempeästi. Viime vuonna julkaistu levy esittelee Five Corners Quintetissa ja lukemattomissa muissa kokoonpanoissa soittaneen huipputrumpetistin perinnetietoisena mutta modernina bossa nova -miehenä. Huvilassa Jukka Eskola Orquesta Bossa yhdistää voimansa moninkertaisesti palkitun ranskalaisen jazzlaulaja Cyrille Aiméen kanssa. Aiméen sydän sykkii mustalaismusiikille ja vanhalle jazzille, ja villin vapaista lähtökohdistaan hän luo aivan omaa, hurmaavaa musiikillista maailmaansa.

La 23.8. klo 19.00. Liput alk. 41,50 €

  

Olivier Grossetête: Raksa

Entä jos Lastensairaala, Guggenheim-museo tai Keskustakirjasto olisivat jo täällä? Poliitikkojen, arkkitehtien, insinöörien ja rakennusfirmojen sijasta me kaupunkilaiset pääsemme ensimmäisinä rakentamaan kiistanalaiset intohimohankkeet Helsinkiin – ja kaatamaan ne sen jälkeen.

Ranskalainen taiteilija Olivier Grossetête on suunnitellut teoksen, jossa yksinkertaisista aineksista — pahvista ja teipistä — syntyy yli kymmenmetrisiä  valtavia pilvenpiirtäjiä. Näissä Taiteiden yön talkoissa perinteiset valtasuhteet keikahtavat nurinniskoin ja isosti ajatteleminen on sallittua.

To 21.8. klo 15-21.30. Kaikille avoin tapahtuma Senaatintorilla.