Cocteau, Terhi Panula, Charles Gonzalès – Kansallisteatteri
19.10.-16.11.2019

Ranskan 1900-luvun suurimpiin dramaturgeihin, runoilijoihin ja elokuvaohjaajiin kuuluvan Jean Cocteaun klassikko nähdään Omapohjassa ranskalaisen huippuohjaaja Charles Gonzalèsin hienovireisenä ja hurjana ohjauksena!

”Tämä projekti syntyi kohtaamisestani Kansallisteatterin näyttelijän Terhi Panulan kanssa Pariisissa.

Näyttelin pariisilaisessa teatterissa ranskalaista kuvanveistäjää Camille Claudelia, jota Terhi puolestaan oli esittänyt Suomessa. Kun Ranskassa usein vieraileva Terhi tuli taas kerran Pariisiin, tapasimme Rodin-museossa, jonka taiteellisena johtajana tuolloin toimin. Välillemme syntyi kahden taiteilijan vahva yhteys sekä varmuus siitä, että jonakin päivänä tekisimme yhteistyötä.

Tilaisuus yhteistyöhön tarjoutuikin nopeasti. Vuonna 2018 ohjasin Pariisissa ja Belgiassa Jean Cocteaun Ihmisen äänen (La voix humaine), ja Terhi tuli katsomaan esitystä.

Pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen siitä, että toteuttaisimme yhdessä tämän huikean teoksen: minä ohjaisin Terhiä versiossa, joka valaistusta myöten olisi täysin uusi ja nimenomaan hänelle räätälöity. Käydessäni myöhemmin Helsingissä seuraamassa puolestani Terhin esiintymistä Kansallisteatterissa sain asiasta välittömästi varmuuden: hän olisi Jean Cocteaun henkilöhahmon tuntojen täydellinen tulkki.

Ihmisen äänessä näytelmän ainoa henkilöhahmo on tavallinen, hiukan merkityksetön nainen, joka koko monologin ajan ilmaisee onnetonta, epätoivoista rakkauttaan. Onko tuo rakkaus mieheen todella olemassa vai onko nainen kuvitellut sen, keksinyt lohduksi yksinäisyyteensä, johon on jäänyt oman itsensä vangiksi kuin Pohjanmeren jäihin takertunut lokki? Se jää katsojan päätettäväksi, ja juuri siinä piilee teoksen nerokkuus.

Ihmisen ääni, jonka on kirjoittanut ranskalaisen teatterin kiistaton nero Jean Cocteau, edustaa minulle huikeimpia näyttämötulkintoja yksinolosta. Teatterin taika ilmenee teoksen jokaisessa hetkessä. Pintapuolisesti kyseessä näyttää olevan realistinen, banaali tilanne, mutta vähitellen mukaan liukuu ‒ ikään kuin näkynä pimeässä yössä ‒ valhe eli sen mysteerin totuus, jossa näkymätön muuttuu näkyväksi, koko elämän etsintä.”

Charles Gonzalès, ohjaaja

La Voix humaine, Jean Cocteau, 1930
Näyttelijä: Terhi Panula
Ohjaus, lavastus ja pukusuunnittelu: Charles Gonzalès
Suomennos: Reita Lounatvuori
Dramaturgi: Eva Buchwald
Videoiden toteutus: Winnie Productions, Pariisi

Lisää tietoja : https://kansallisteatteri.fi/esitys/ihmisen-aani/