ESITTELY

Ranskalainen elokuvaohjaaja, Jean Michel Roux, löysi Suomen vuonna 1998 Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalien ansiosta. Festivaaleilla myös esitettiin hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Hän palasi Suomeen usein etsimään inspiraatiota. Hugo Simbergin Haavoittuneen enkelin näkeminen oli todellinen shokki ja lähtölaukaus Pohjan enkeli -elokuvalle. Elokuva on kuvattu suomeksi ja sen kuvaukset ajoittuvat ajalle maaliskuu 2016 – maaliskuu 2017.

SYNOPSIS

Taidemaalari Hugo Simberg ei koskaan antanut selitystä Haavoittuneen enkelin tukinnasta. MItä maalaus merkitsee? Keitä ovat nämä kolme henkilöä: kaksi lasta, jotka kantavat enkeliä paareilla metsässä?

POHJOLAN ENKELI on tutkimusmatka suomalaiseen sieluun, siihen, millaiseksi se kuvitellaan ja millaisena se esiintyy yhteisessä ja yksityisessä alitajunnassa. Elokuva on myös matka, jonka varrella tavataan kaiken ikäisiä ja monia eri aloilla toimivia henkilöitä pitkin poikin Suomea. Heillä kaikilla on intiimi suhde tähän maalaukseen, ja se herättää heissä tunteita, jotka voivat liittyä myötätuntoon, kuolemaan, taiteeseen, maailman väkivaltaisuuteen, enkelien olemassaoloon ja toivoon.

Yksinkertainen kysymys vuoden 1903 kuvan merkitysestä muuttuu pohjoiseksi freskoksi, joka aukoo suomalaisen kansan ja katsojan mielikuvituksen ovia.

OHJAAJAN HUOMIOITA

POHJOLAN ENKELI on ”elokuvallinen essee”, runollinen dokumentti, joka yhdistelee ihmisten kertomuksia ja symbolisia visioita.

Elokuva on Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa , ja se saa ensi-iltansa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 21/9 klo 18h15 (Kinopalatsi 2).

Tuotanto: Kaarle Aho, Kai Nordberg/ Making Movies
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jean Michel Roux
Kuvaus: Joonas Pulkkanen
Leikkaus: Denis Bedlow
Ääni: Svante Colérus
Musiikki: Tapani Rinne, Biosphere
Levitys: Scanbox Entertainment Finland

Lisätietoja: https://hiff.fi/elokuvat/pohjolan-enkeli/