Ranska on Turun kansainvälisten kirjamessujen (3.–5.10.2014) tämän vuoden teemamaa, minkä kunniaksi ranskalaisen elokuvan ja kirjallisuuden kohtaamisia nähdään sekä Turussa että Helsingissä pitkin syksyä.

  • Kirjamessujen elokuvasarja: ranskalaiset kirjallisuusfilmatisoinnit

Teemamaata Ranskaa juhlitaan kirjamessuviikolla myös Logomossa pienen elokuvasarjan muodossa. Sarjan neljä elokuvaa lähestyvät kirjallisuusteemaa kaikki eri lajityypeistä – lastenanimaatiosta (Rabbin katti, 2011) psykologiseen rikosdraamaan (The Ceremony, 1995) ja lähiökuvaukseen (Games of Love and Chance, 2003). Sarja huipentuu Katherine Pancolin teokseen perustuvan uutuuselokuvan Krokotiilin keltaiset silmät (2014) erikoisennakkonäytökseen, jossa Pancol itse on läsnä!
Elokuvasarjan järjestävät yhteistyössä Ranskan suurlähetystö & Ranskan instituutti ja Varsinais-Suomen elokuvakeskus.

The Rabbi’s Cat (Chat du rabbin, Joann Sfar et Antoine Delesvaux, 2011)
ti 30.9. klo 18.00
1920-luvun Algeriassa asuvan rabbin kissa oppii yhtäkkiä puhumaan – ja tietenkin myös valehtelemaan. Tästä seuraa lukuisia uskonnollisfilosofisia keskusteluita, kissastakin kun pitää nyt kasvattaa kunnon juutalainen. Suomeksikin julkaistun menestyssarjakuvaan pohjautuva

Games of Love and Chance (L’Esquive, Abdellatif Kechiche 2003)
ti 30.9. klo 20.00
”Adelen elämä” -elokuvallaan Cannesin Kultaisen palmun voittaneen Abdellatif Kechichen ura sai varsinaisen lähtölaukauksensa tästä yleisö- ja arvostelumenestyksestä (mm. parhaan elokuvan César). Elokuvassa monikulttuurisen lähiökoulun oppilaat harjoittelevat Marivaux’n näytelmää ”Games of Love and Chance” vuodelta 1730. Korkea- ja populaarikulttuuri, vanha ranska ja nuorten kieli rinnastuvat pitkälti amatöörinäyttelijöiden kanssa toteutetussa elokuvassa.

The Ceremony (La Céremonie, Claude Chabrol, 1995)
ke 1.10. klo 18.00
Claude Chabrolin mestariteokseksikin tituleerattu The Ceremony perustuu Ruth Rendellin psykologiseen trilleriromaaniin ”Kova kuin kivi”. Se on tarina palvelijatar Sophiesta (Sandrine Bonnaire), jonka salaisuus määrittää koko hänen ilotonta elämäänsä. Kaikki muuttuu, kun Sophie tutustuu uteliaaseen postineitiin Jeanneen (Isabelle Huppert). Tämä lietsoo Sophien porvarillista isäntäperhettään kohtaan tuntemaa katkeruutta, traagisin seurauksin. The Ceremony on kuvaus yhteiskuntaluokkien välisestä kuilusta, mutta myös psykologisesti tarkka, kiehtova naisen muotokuva ja tiivistunnelmainen trilleri.

Krokotiilin keltaiset silmät (Les yeux jaunes des crocodiles, Cécile Telerman, 2013)
la 4.10. klo 18.00
Katherine Pancolin samannimiseen bestselleriin perustuva elokuva kuvaa perhesuhteita, etenkin siskosten välisiä. Kaunis ja menestynyt Iris (Emmanuelle Béart) on aina jättänyt syrjäänvetäytyvän siskonsa Joséphinen (Julie Depardieu) varjoonsa. Eräänä päivänä Iris tekee tarjouksen, josta rahahuolissa kieriskelevän Joséphinen on mahdotonta kieltäytyä. Hän lupautuu kirjoittamaan romaanin, josta Iris saa maineen sekä kunnian, Joséphine rahat. Cécile Telermanin kolmas ohjaus pursuaa elämäniloa, pelkäämättä kohdata reippaasti hahmojen kipupisteitä.

30.9.–4.10.2014
Liput: 5€. Lippuja voi ostaa ainoastaan paikan päältä ennen elokuvan alkua, käteismaksulla. 
Move 2 -sali, Logomo (Köydenpunojankatu 14, Turku)

 

  • Ranskalaiset kirjallisuusfilmatisoinnit Orionissa

Ranskalainen elokuva on ammentanut historiansa alusta asti runsain käsin ranskankielisestä kirjallisuudesta, niin klassikoista, tuoreista tekijöistä, saduista, kioskikirjallisuudesta kuin sarjakuvistakin. Orionin syyssarja tuo Turun kirjamessujen innoittamana valkokankaalle uusia ja vanhoja löytöjä vuosikymmenten varrelta.

Vanhemmista elokuvista tärppeinä mainittakoon esimerkiksi Jean Cocteaun Kaunotar ja hirviö (La Belle et la Bête, 1946), jonka remake-versio nähdään tämän vuoden R&A-festivaaleilla, tai Robert Bressonin upea, intensiivinen Papin päiväkirja (Journal d’un curé de campagne, 1950). Uudemmista filmatisoinneista löytyy niin ikään timantteja, kuten Marjane Satrapin sarjakuvaan perustuva, vaikuttava ja hauska Persepolis (2007), joka kuvaa Satrapin lapsuutta ja nuoruutta Iranissa. Myös lastenanimaatiota on tarjolla: Le Jour des corneilles (2012), sekoitus naturalismia ja fantasiaa, maalaistarinoita ja kummituksia.

7.10.–26.11.
Liput 6,5€/5€
Elokuvateatteri Orion (Eerikinkatu 15, Helsinki)
Sarjan koko ohjelma ja näytösajat: www.kavi.fi/fi/elokuvasarja/ranskalaiset-kirjallisuusfilmatisoinnit