“Lappi – Suomensaamelaisten jäljillä” -seminaari musée du quai Branly – Jacques Chirac -museon Claude Lévi-Strauss -teatterissa tarjoaa päivän aikana runsaasti keskustelua Euroopan ainoan alkuperäiskansan, saamelaisten, kulttuuriperintöön, identiteettiin ja mystiseen shamanismiin liittyen. Seminaari jakatuu kolmeen teemalliseen paneelikeskusteluun, joissa mukana ajatuksia ja kokemuksia jakavat niin suomalaiset, saamelaiset kuin ranskalaisetkin puhujat. Lisätietoa ohjelmasta.

12-13.30 Ensimmäinen paneelikeskustelu: Saamelainen kulttuuriperintö ja sen säilyminen modernissa yhteiskunnassa

Veli-Pekka Lehtola on saamelaisen kulttuurin professori Oulun yliopiston Giellagas-instituutissa. Hän on inarinsaamelainen. Lehtolalta on ilmestynyt useita julkaisuja saamelaisten historiasta ja kulttuurista. Tutkijana Lehtola on erikoistunut saamelaisten ja Lapin historiaan sekä saamelaisten nykytaiteisiin, kuten myös saamelaiskuvan kehitykseen. Tällä hetkellä Lehtola johtaa kah­ta Suomen Akatemian projektia. Vuonna 2016 Suomalainen tiedeakatemia kutsui hänet jäsenekseen tieteellisten ansioiden perusteella. Vuonna 2011 Suomen tietokirjailijat myönsi hänelle tietokirjailijapalkinnon tunnustuksena korkeatasoisesta tuotannosta.

Antropologi ja tutkimusjohtaja (Centre national de la recherche scientifique) Marie Roué on erikoistunut arktisen ja subarktisen alueen kansoihin ja heidän luontosuhteeseensa.

Hän on tehnyt tutkimusta Norjan pohjoissaamelaisten poronkasvattajien (1969-1980), Canadan Inuitien (1969-80) ja Quebecin cree-intiaanien parissa (1994-2002). Vuodesta 2005 alkaen hän on keskittynyt Norjan ja Ruotsin alueen saamelaisiin. Hänen tutkimuksensa käsittelee paikallis- ja alkuperäiskansojen tiedon ja tieteellisen tiedon epistemologiaa.

Stéphanie Stoll on kahden Diwan-koulussa Bretagnessa opiskelevan oppilaan äiti sekä vuodesta 2015 lähtien myös Diwan-kouluverkoston puheenjohtaja. Diwan-koulut ovat jo vuodesta 1977 lähtien tarjonneet ilmaista kaksikielistä opetusta bretonin- ja ranskankielellä.

 

14.45-16.15 Toinen paneelikeskustelu: Sosiaalipolitiikka ja saamelaisidentiteetti: Mitä on olla saamelainen nykypäivänä?

Yhteiskuntatieteiden tohtori Sanna Valkonen on saamentutkimuksen apulaisprofessori Lapin yliopistossa sekä saamelaisen yhteiskunnan tutkimuksen dosentti Oulun yliopistossa. Parhaillaan Valkonen työskentelee Suomen Akatemian tutkijatohtoriprojektissaan.

Anne Nuorgam on suomalainen saamelaispoliitikko ja saamelaisoikeuden tutkija Lapin yliopistossa. Hänet on valittu YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin jäseneksi kaudelle 2017–2019. Hän on aiemmin toiminut Saamelaiskäräjien jäsenenä sekä saamelaisneuvoston puheenjohtajana.

 

Vesa Puuronen on suomalainen sosiologi ja vasemmistoliiton poliitikko. Hän työskentelee tällä hetkellä sosiologian professorina Oulun yliopistossa.

 

16.30-17.30 Kolmas paneelikeskustelu: Shamanismi ja noitarumpujen symboliikka

Francis Joy on alkujaan kotoisin Englannista. Hän työskentelee saamelaisuutta tutkivassa tutkimusryhmässä Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Vuodesta 2002 lähtien Francis on keskittynyt tutkimuksissaan saamelaisuskontoon, erityisesti shamanismiin ja kosmologiaan, joita hän tutkii esihistoriallisten kalliomaalausten sekä Saamenmaalta  1600- ja 1700-luvulta peräisin olevien saamelaisrumpujen symboliikan kautta.

Olivier Truc on ranskalainen toimittaja ja kirjailija. Hän työskentelee Tukholmassa Le Monde -lehden Pohjoismaiden ja Baltian kirjeenvaihtajana. Hän on palkittu dekkaristaan Le Dernier Lapon.

Jean-Michel Geneste on ranskalainen paleoliittiseen kauteen erikoistunut arkeologi ja kansallisperinnön kunniakuraattori. Hän on pitkän uransa aikana työskennellyt mm. Lascaux’n luolan arkeologisena johtajana, tutkijana lukuisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa sekä johtanut kansainvälisiä tiedeprojekteja.

Kuva Saamelaiskäräjistä: Vesa Toppari / Yle