Vuoden 2014 ensimmäinen Vapaat Äänet -kiertue tarjoaa vahvan kattauksen ranskalais-suomalaista jazzosaamista. Kaksi eturivin jazzyhtyettä, suomalainen Mikko Innanen & Innkvisitio sekä ranskalainen Vincent Courtois Mediums, esiintyvät maaliskuussa yhteensä kahdeksan keikan verran konserttiareenoilla ympäri Suomea. Kyseessä on järjestyksessään 25. suomalais-ranskalainen kiertue, jonka Suomen Jazzliitto ja Vapaat äänet yhdessä toteuttavat. Kiertueen kokoava 25-vuotisjuhlakonsertti järjestetään Sellosalissa Espoossa 13.3. klo 19.

Saksofonisti Mikko Innanen on yksi sukupolvensa arvostetuimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista jazzmuusikoista. Innasen verevää soittoa voi kuulla lukuisissa yhteyksissä, mutta Innkvisitio lienee näistä keskeisin. Yhtye itse määrittelee musiikkinsa retrofuturistiseksi, ja se on näiden eturivin jazzmuusikoiden ehkäpä seikkailunhaluisin kokoonpano. Helsinkiläisyhtye on ehtinyt julkaista kaksi levyä ja kiertää aktiivisesti Euroopan lisäksi Pohjois-Amerikan festivaaleja.

Ranskalainen sellisti Vincent Courtois on monialainen muusikko, joka on yhtä kotonaan niin etnisissä tyyleissä ja pop-yhteyksissä kuin uudessa konserttimusiikissa ja kokeilevassa jazzissakin. Tuore triokokoonpano Mediums jatkaa Courtois’n mieleenpainuvien ja omaleimaisten projektien sarjaa onnistuneesti. Sellon ja kahden tenorisaksofonin yhdistelmän äänenväri liikkuu samalla keskisellä sävelalueella, mistä juontaa myös yhtyeen nimi Mediums. Courtois’n kyseisen kokoonpanon sävellysten suurimpana muusana on toiminut sirkusmaailma, jossa sellisti vietti isänsä työn vuoksi koko lapsuutensa. Mediums-trion täydentävät saksofonistit Daniel Erdmann ja Robin Fincker. Saksalainen Erdmann on suomalaisyleisölle tuttu mm. suositun Das Kapital -kokoonpanon riveistä.

Palkitun tuottaja Charles Gilin luotsaama Vapaat äänet on vuodesta 1996 kehittänyt jazzin ja improvisoidun musiikin yhteistyötä Ranskan, Suomen, Skandinavian ja Baltian maiden välillä. Vapaat äänet järjestää vuosittain Pohjoismaissa ja Baltian maissa 5-6 jazzkiertuetta, jotka tuotetaan ranskalaisten muusikoiden edustajien kanssa yhteistyössä ja Ranskan instituutin tukemana.

 

Lisätiedothttp://www.vapaataanet.fi/2014/01/vincent-courtois-mediums-on-a-baltic-and-finnish-tour-in-march-2014/