16.8.-14.9.2019 – Kino Regina

Kirjailija Colette oli aikansa vaikuttaja, jolla oli läheinen suhde elokuvaan. Hän kirjoitti aktiivisesti kritiikkejä ja kolumneja vuosina 1914–1940 ja oli mukana elokuvanteossa myös käytännössä vuodesta 1917 alkaen.  Tanssija, näyttelijä ja tuottaja Musidora oli Coletten läheinen ystävä ja työtoveri: yhdessä he tekivät elokuvat La Vagabonde (1917) ja La Flamme cachée (1918), jotka valitettavasti ovat kadonneet.


GIGI (1949)

Coletten pienoisromaaniin perustuvan Gigin ensimmäisen filmatisoinnin kirjailija käsikirjoitti dialogeineen itse. Belle Époque -kauden tarinassa nuorta neitoa (Delorme) koulutetaan kurtisaanin rooliin. Sukupuolittuneita asetelmia luotaavaa Gigiä on pidetty yhtenä ensimmäisistä feministisistä ranskalaiselokuvista. Sittemmin tarina on filmatisoitu useasti.

Lue lisää


MATER DOLOROSA (1917)

Ranskalaisen mykkäkauden mestari Abel Gance teki äidin kärsimyksistä kertovan intiimin draaman ennen siirtymistään järkälemäisten suurelokuvien pariin. Arvostettu lääkäri saa tietää vaimollaan olevan lapsen toisen miehen kanssa ja hän uhkaa viedä lapsen pois. Colette ylisti runollisesti sekä elokuvan lavastusta että hienovaraista näyttelijätyötä.

Lue lisää


MURROSIÄSSÄ (1931)

Mädchen in Uniform / Brytningstider

Colette piti elokuvaa mestariteoksena hienovaraisen ohjauksen ja tyttökuvauksen takia. Yhtäläisyydet tämän suosittuun Claudine-sarjaan ovat ilmeisiä: molemmissa on sekä lesbo- että sisäoppilaitosteemoja. Colette suostui tekemään elokuvaan tekstityksen vasta nähtyään sen laadun. Tällä oli merkittävä vaikutus elokuvan suosioon Ranskassa.

Lue lisää


NE NAISET! NE NAISET! (1934)

Lac aux dames

Villi Puck laulaa rannassa Coletten sanoin rakkaudesta ja pelastaa aalloista kauniin nuorukaisen. Kun Puck viimein paljastaa tunteensa riutuvalle nuorukaiselle, on tämä jo tuskastunut naisten rakkaudennälkään. Kuvauksen herkkä valo tuo kuviin runonomaisen tunnelman. Simon muistetaan klassikoista Ihmispeto (1938) ja Kissaihmiset (1942).

Lue lisää


SOL Y SOMBRA + LA TIERRA DE LOS TOROS (1922 + 1924)

Sol y sombra -elokuvassa Musidora esittää traagisen rakkaustarinan kaksoisroolissa sekä härkätaistelijaan rakastunutta andalusialaista tyttöä että tätä viekoittelevaa ulkomaalaista blondia. Hän oli vahvasti mukana ohjauksessa ja visuaalisen ilmeen suunnittelussa. Tulisen draaman kuvissa korostuu jyrkkä kontrasti Andalusian valon ja varjon välillä. Vuonna 2019 toteutetun 4K DCP -restauroinnin takana ovat Cinémathèque française sekä  San Franciscon elokuvafestivaalit (Hiventy laboratory ja Fontibula laboratories). Restaurointi perustuu 35 mm -filmiversioon, jonka on sävyttänyt Jan Ledecký Lab. Tuotantoyhtiönsä viimeiseen elokuvaan Musidora valitsi koomisen tyylilajin. La tierra de los Torosissa hän esittää elokuvantekijää, joka uskottelee, että härkätaistelija esiintyisi mielellään hänen elokuvassaan. Kaksoisroolissa hän esittää myös naista, joka haluaisi näytellä.    

Lue lisää


VAARALLINEN KAUNOTAR (1933)

She Done Him Wrong

Westin Hollywood-ura alkoi tästä: hän teki käsikirjoituksen suositun näytelmänsä pohjalta ja esitti itsetietoisen pääosan syntisen hyvin. Hävyttömän teräväsanainen komedienne teki vaikutuksen Coletteen. Hän ihaili Westin vahvaa persoonallisuutta ja sitä uudenlaista naiskuvaa, jonka tämä toi valkokankaalle. Grantille rooli oli uran tuohon mennessä suurin.

Lue lisää