Maaliskuun komeassa elokuvakattauksessa Yle Teemalla ja Femillä esitetään ainoastaan naisten ohjaamia elokuvia (fiktiot ja dokumentit, pitkät ja lyhyet, kaikissa genreissä ja kaikilla ohjelmapaikoilla – westerneistä trillereihin, yhteiskunnallisista dokumenteista kokeellisiin teoksiin ja klassikoihin). Kuukauteen sisältyy myös lukuisia ranskalaisohjaajattarien tuotantoja, jotka olemme poimineet esitystietoineen alle. TV:n ensiesityksen saa Claire Denis’n Aurinko sisälläni ja Agnès Vardan Varda, Agnèsin silmin. Vardalle omistetaan myös pitkä Teemalauantai. Vardan Cléo viidestä seitsemään äänestettiin muuten yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmiksi naisten ohjaamiksi elokuviksi BBC:n syksyllä toteuttamassa kyselyssä.

Maaliskuun ohjelmistoon kuuluu myös ranskalainen 30-osainen animaatiosarja Tienraivaajat.

Elokuvat on katsottavissa tv-esitysten jälkeen Areenassa. Koko ohjelmisto täällä.

 

Ranskalainen ohjelmisto:

Aurinko sisälläni

Juliette Binoche loistaa ja ärsyttää kutkuttavassa roolissa eronneena pariisilaisena taidemaalarina. Kaikkien suhdekokeilujen perustana ovat älyllisen kepeät mutta loputtomat keskustelut ranskalaiseen tyyliin. Cannesissa palkitun pisteliään draaman on ohjannut Claire Denis. Muissa rooleissa Xavier Beauvois, Josiane Balasko, Gérard Depardieu, Valeria Bruni Tedeschi. Ensiesitys. (Un beau soleil intérieur, Ranska 2017)

Teemalla 4.3., Areenassa 30 vrk

 

Faithfull

Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään: nousu julkisuuteen 1960-luvun svengaavassa Lontoossa vain 17-vuotiaana katolisen sisäoppilaitoksen kasvattina, menestys laulajana, suhde Mick Jaggeriin ja huumeinen rockelämä skandaaleineen, jääminen heroiinikoukkuun, rappio ja kodittomuus – sekä nousu pohjalta, oman äänen löytäminen ja paluu musiikintekijäksi. Dokumenttielokuvan Faithfullin tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. (Marianne Faithfull, fleur d’ame, Ranska 2017)

Teemalla 14.3., Areenassa 30 vrk

 

Pearl

Elokuva naisten kehonrakennuksen maailmasta. Léa Pearl keskittyy tärkeään kilpailuun, kun hänen entinen poikaystävänsä ilmestyy yllättäen paikalle mukanaan heidän kuusivuotias poikansa, jota Léa tuskin tuntee. Onko hän bodaaja vai äiti? Pääosissa Julia Föry, Peter Mullan. Ohjaus Elsa Amiel. (Ranska 2018)

Teemalla 18.3., Areenassa 30 vrk

 

Teemalauantai 21.3.: Agnès Varda

Ilta on omistettu todelliselle ohjaajalegendalle, omia kiehtovia polkujaan koko pitkän uransa kulkeneelle Agnès Vardalle (1928–2109). Vardan viimeiseksi jääneen elokuvallisen omakuvan lisäksi näemme hänen kuuluisimman elokuvansa Cléo viidestä seitsemään sekä suotta huonosti tunnetun Onnen hetket. Matineanäytöksenä Varda-viikonloppua jatkaa sunnuntaina vielä Kasvot, kylät.

 

Cléo viidestä seitsemään

Ranskan uuden aallon mestariteos kertoo kahdesta tärkeästä tunnista laulajattaren elämässä. Pääosissa Corinne Marchand, Antoine Bourseiller ja Michel Legrand, joka teki myös elokuvan musiikin. Ohjaus Agnès Varda. (Cléo de 5 à 7, Ranska 1962)

Teemalla 21.3., Areenassa 30 vrk

 

Varda, Agnèsin silmin

Ohjaajamestari Agnès Vardan viimeiseksi jäänyt elokuva on yllätyksellinen muotokuva elokuvantekijästä itsestään, hänen töistään ja matkoistaan Pariisin Daguerre-kadulta Los Angelesiin ja Pekingiin. Kaunis testamentti pitkälle uralle. Ensiesitys. (Varda par Agnès, Ranska 2019)

Teemalla 21.3., Areenassa 2 vuotta

 

Onnen hetket

Ranskan uuden aallon turhan vähän tunnettu merkkiteos, kolmiodraamasta kasvava perhetragedia, jonka ohjaaja Agnès Varda kertoo omaan tyyliinsä, hehkuvan värikkäänä ja romanttisen kepeänä idyllinä. Pääosissa Jean-Claude Drouot, Marie-France Boyer ja Claire Drouot. (Le bonheur, Ranska 1965)

Teemalla 21.3., Areenassa 30 vrk

 

Kasvot, kylät

Kolmekymppinen katutaiteilija JR ja yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja Agnès Varda lähtevät kameroineen tien päälle. Yhteinen yhteisötaiteellinen valokuvaprojekti vie heidät ja tämän hurmaavan dokumenttielokuvan katsojat tapaamaan ja kuvaamaan oman elämänsä sankareita ympäri Ranskan maaseutua. Ohjaus Agnès Varda ja JR. (Visages, villages, Ranska 2017)

Teemalla 22.3., Areenassa 90 vrk