Kirikou ja Paha Noita
3.3.2019 klo 14

Michel Ocelot / Ranska / Ikäraja K7 / 74 min / Kieli: suomi

Pikkuruinen, mutta päättäväinen Kirikou haluaa pelastaa kansansa, ja sitä ennen hän selvittää, miksi voimakas ja kaunis Karaba-noita on paha.

Kirikou on pieni poika, joka tiesi tarkalleen mitä halusi jo ennen syntymäänsä. Hän on riippumaton ja rohkea. Hän on päättänyt taistella Karabaa, pelättyä noitaa vastaan.

Ohjaaja sanoo, että Kirikousta tehtiin niin pieni Karabaan verrattuna, että taistelu tuntuisi uskomattomalta. Pienen kokonsa ansiosta hän pääsee paikkoihin joihin isommat eivät mahdu ja sekös Kirikouta miellyttää.

Kirikou haluaa pelastaa kansansa, mutta häntä kiinnostaa sekin, miksi Karaba on niin paha. Hän ei välitä siitä, mitä muut ajattelevat ja tekevät, hän etsii itse vastaukset omiin kysymyksiinsä.

Karaba on voimakas, paha ja hyvin kaunis. Hän ei voisi koskaan olla ruma. Hän ei pidä lapsista eikä toisista naisista, hän vihaa miehiä ja haluaa tuottaa heille niin paljon kärsimystä kuin mahdollista. Siihen kaikkeen on olemassa syy ja juuri sen syyn Kirikou haluaa saada selville. Lopussa käykin ilmi, että Karaba on joutunut kärsimään miesten vuoksi ja haluaa vain kostaa. Karaba elää yksinään eräänlaisessa jättiläiskokoisessa olkimajassa ympärillään afrikkalaiset taikaesineet. Se on ulkoa vihreä kuin kuolema ja hävitys ja sisältä punainen kuin helvetin tuli.

Lue lisää


Vapauden aave 

6.3.2019 klo 21
8.3.2019 klo 17

Luis Buñuel / Ranska / Tekstitys suom. tekstit (E) / K16 / 104 min

Henkilöt Adriana Asti, Julien Bertheau, Jean-Claude Brial

Vapauden aave oli Buñuelin lempielokuvia. Paradoksit alkavat heti alussa, jossa Goyan maalaus herää eloon ja espanjalaiset julistavat: ”Eläköön kahleet!” Lennokkaat jaksot vaihtuvat toisiinsa noudattaen vain sattuman logiikkaa. ”Kyse on vääjäämättömästä etsinnästä, sattumasta, henkilökohtaisesta moraalista ja mysteeristä, jota tulee kunnioittaa” (Buñuel).

Lue lisää


Tämä intohimon hämärä kohde
10.3.2019 klo 18

Luis Buñuel / Ranska/Espanja / Tekstitys suom. tekstit/svenska texter
K12 / 103 min
Henkilöt Fernando Rey, Carole Bouquet, Angela Molina, Julien Bertheau

Pierre Louÿsin romaanista • musiikki Richard Wagner

Buñuelin viimeisen elokuvan aiheena on varakkaan hidalgon (Rey) turhauttava intohimo härnäävään Conchitaan. Kun roolituksessa tuli huolia Buñuel jakoi Conchitan osan kahdelle näyttelijättärelle, Angela Molinalle ja Carole Bouquet’lle, eivätkä kaikki huomanneet eroa.

Tämä intohimon hämärä kohde on Pierre Louÿsin romaanin kuudes elokuvaversio. Jacques de Baroncellin elokuva vuodelta 1929, Conchita Montenegro pääosassa, on jäänyt miltei tuntemattomaksi, koska sitä ei ole koskaan esitetty, kun taas Julien Duvivierin elokuvalla Nainen ja leikkikalu (1958) on mielenkiintoa vain Brigitte Bardotin tähtialustana. Kuuluisin versio on tietysti Josef von Sternbergin Paholainen on nainen (1935). Kaikessa viileässä ironiassaan Sternberg pysyttelee tiukasti romanttisen melodraaman puitteissa, hänen luomuksenaan Conchita/Dietrich näyttäytyy arkkityyppisenä kohtalokkaana naisena, julmuudessaan kiehtovana. Jo nimi osoittaa, minne moraalinen vastuu kuuluu: miehet jäävät miltei kirjaimellisesti Louÿsin ”sätkynukeiksi”.

Lue lisää