Lyonin alueella syntynyt Thierry Frémaux on saanut innostuksensa elokuvataiteeseen isältään. Hän aloitti uransa Lyonin Lumière-instituutissa, jossa hän työskenteli ensin vapaaehtoisena ja myöhemmin palkkatyössä. Vuonna 1995 hänet nimitettiin instituutin taiteelliseksi johtajaksi. Hän järjesti kuuluisan elokuvaohjaajan ja Lumière-instituutin johtajan Bertrand Tavernier’n kanssa elokuvataiteen satavuotisjuhlan ja ryhtyi restauroimaan elokuvan keksineiden Lumière-veljesten teokset. Vuonna 2009 hän perusti Lumière-festivaalin, vuosittaisen kansainvälisen elokuvatapahtuman, joka järjestetään aina lokakuussa kaupungissa, jota kutsutaan seitsemännen taidelajin syntypaikaksi. Festivaali, josta tuli yksi tärkeimmistä elokuvakohtaamisista, myöntää joka vuosi Lumière-palkinnon yhdelle alan toimijalle tuotantonsa kunniaksi, ja tuo yhteen merkittäviä henkilöitä kuten Martin Scorcese, Quentin Tarantino, Catherine Deneuve, Mads Mikkelsen tai Nicolas Winding-Refn.

Vaikka Frémaux’ta ehdotettiin Cinémathèque Françaisen johtajaksi, hän ei ole koskaan suostunut jättämään Lumière-instituuttia. Gilles Jacob nimitti hänet maailman arvostetuimpien Cannes’n elokuvajuhlien taiteelliseksi johtajaksi. Vuodesta 2004 Thierry Frémaux’n vastuulla on ollut ohjelman suunnittelu ja vuonna 2017 hänestä tuli juhlien pääsihteeri huolehtien taiteellisesta sisällöstä, logistiikasta ja hallinnosta. Hän on uudistanut Cannes’n elokuvajuhlia kutsumalla amerikkalaisia studioita ja avaamalla juhlat genre-, animaatio- ja dokumenttielokuville sekä eksoottisimmille tekijöille.

Vuosi 2017 on uusi vaihe tämän elokuvaintoilijan urassa. Vuoden alussa julkaistiin hänen kirjansa ”Sélection officielle: Journal”, joka kertoo Cannes’n elokuvajuhlien järjestämisestä ja pohjautuu hänen huolellisesti kirjoitettuun päiväkirjaansa. Toteuttaakseen hänen uusimman hankkeensa hän on siirtynyt kameran taakse. Hänen dokumenttielokuvansa ”Lumière! L’aventure commence” kertoo elokuvataiteen alkuperästä 1900-luvun alussa Lumière-veljesten restauroitujen filmien avulla.

Hänen elokuvansa esitetään Helsingin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla 22.9. Savoy-teatterissa. Ohjaaja on paikalla kertomassa elokuvastaan ja keskustelemassa yleisön kanssa. Varaahan lippusi ja tule seuraamaan!

Osta lippu