Ranskan instituutilla on ilo ilmoittaa, että Ranskan kansallinen tieteellisen tutkimuksen keskus CNRS (Centre National de Recherche Scientifique) on hyväksynyt ja sertifioinut Ranskan ja Suomen välisen MITICANS-hankkeen (Manipulation of Ions in Traps and Ion sources for Atomic and Nuclear Spectroscopy) kansainväliseksi tiedeyhteistyöhankkeeksi (Projet International de Coopération Scientifique, PICS). Tieteellisen hankkeen, jota Ranskan instituutti on tukenut vuonna 2017 ranskalais-suomalaisesta kahdenvälisestä rahoitusohjelmasta, ovat perustaneet yhdessä tutkimusryhmät Jyväskylän yliopistosta ja CNRS:n laboratorioista (IN2P3), joihin kuuluu Caenissa sijaitsevan fysiikan tutkimuskeskuksen raskasionikiihdytin GANIL (Le Grand accélérateur national d’ions lourds). CNRS tukee tätä strategista yhteistyötä rahoittamalla vierailuja sekä järjestämällä seminaareja ja työkokouksia kolmen vuoden ajan.

Hankkeen ansiosta voidaan toteuttaa ratkaisevia astroydinfysiikan kokeita, joita on mahdollista tehdä vain Jyväskylän yliopistossa. Ranskalaistutkijat tuovat hankkeeseen lisäosaamista spektroskopiaan, laserionisaatioon sekä ECR-ionilähteisiin ja kaasukennoihin liittyvillä teknisillä avainaloilla.

Projektin jälkeen ranskalaiset ja suomalaiset tutkimusryhmät voivat vahvistaa yhteistyötään anomalla kansainvälisen CNRS-laboratorion perustamista.

Ranskan instituutti onnittelee Jyväskylässä hankkeen koordinaattorina toimivaa Anu Kankaista, jolle on myönnetty Euroopan tiedeneuvoston ERC:n (European Research Council) Consolidator Grant -rahoitus sekä GANILin ranskalaista tutkijaa Beyhan BASTINia hankkeen onnistuneesta koordinoinnista Ranskassa.