Näyttelijä Timo Tuomisen rakastettu Jacques Brel -konsertin uudet lisäesitykset yleisön pyynnöstä 4.11., 10.11. ja 2.12.!

”Törmäsin modernin chansonin mestarin Jacques Brelin lauluihin Varkaudessa vuonna 1989 jo ennen Teatterikorkeakoulua. Tarinat tekivät minuun suuren vaikutuksen.

Jokainen laulu on kuin teatteriesitys, tekstit niin voimakkaita runollisine kuvineen. Ne ovat täynnä surua, rakkautta, vihaa, vimmaa ja ajoittain hyvinkin säälimättömiä meitä ihmisiä kohtaan kulmikkaan humaanilla tavalla.

Lavaklubin avautuessa 2011 tein sinne esityksen Timo Tuominen avec Jacques Brel, jota esitettiin loppujen lopuksi 19 kertaa loppuunmyydylle klubille. Hämmästyin kun Brelin laajasta tuotannosta ei löytynytkään kuin parisenkymmentä suomennosta: ei minkäänlaisia käännöksiä hienoista lauluista kuten L’amour est mort, Orly, Pardons, Ces gens-là, Voir un ami pleurer… Jo samana kesänä huomasin penkovani Brelin tuotantoa ja miettiväni, mitenköhän nämä saisi sanottua suomeksi. Reilut kaksi vuotta olen tehnyt käännöksiä, ja nyt käsissäni on 24 laulua käsittävä kokonaisuus.

Lopullisesti valmiiksi laulutekstit tulevat vasta niiden syttyessä kuviksi ja tunteiksi kuulijan sydämessä ja sielussa, jokaisella omalla tavallaan. Olen yrittänyt olla uskollinen alkuperäiselle, rehellinen välittäjä rakastamani runoilijan tuotannolle. Laulut ovat ajattomia, universaaleja, ne eivät vaadi päivittämistä eivätkä suomalaistamista. Tunteet ovat samoja Ranskassa ja Suomessa, 1960-luvulla ja vuonna 2013, eikä ihminen muutu – valitettavasti, voisi sanoa kun kuuntelee vaikkapa lauluja Le diable tai L’âge idiot tai Comment tuer l’amant de sa femme quand on a été élevé comme moi dans la tradition.” Timo Tuominen
Timo Tuominen, laulu
Tomi Rikkola, kitarat, alttoviulu
Tuomo Kuure, kontrabasso
Juha Menna, rummut, percussiot
Marko Roininen, piano, haitari

Lavaklubi, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki

Liput 15 €

puh. 010 7331 331

www.lavaklubi.fi