Kaupunkitapahtuma Lux Helsinki tarjoaa elämyksiä jokaiselle aistille vuoden pimeimpänä aikana lauantaista keskiviikkoon 4.–8.1.2014. Huikean visuaaliset valoteokset houkuttelevat ulos talviseen Helsinkiin.

Kaikkiaan kahdentoista tapahtumapaikan vaikuttava ja yllätyksellinen reitti johdattelee katsojan Töölönlahden rannan puolta pitkin Kansallisoopperan amfiteatterin, Hesperian puiston, Kansallismuseon, Hakasalmen huvilan, Musiikkitalon, VR:n makasiinin ja Kansalaistorin kautta Uudelle ylioppilastalolle. Lisäksi tapahtuman keskeisenä näyttämönä on Senaatintori. Vuoden 2013 tapahtumasta tuttu Lux Ratikka palaa myös raiteille. Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa nähdään ensi kertaa valotaiteen näyttely.

Suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden toteuttamat valoteokset ovat nähtävillä pääsääntöisesti päivittäin klo 17–22, jolloin niihin voi tutustua tauotta. Osaan teoksista voi tutustua koko vuorokauden pimeänä aikana. Vain Tulisirkus Walkean tulishow’lla on tarkat esitysajat.

Lux Helsinki on saanut innoituksensa Ranskan Lyonissa pidettävästä huikeasta Fête des lumières -festivaalista, ja mukaan on valikoitunut tänäkin vuonna kaksi isoa ranskalaisteosta, jotka nähtiin Lyonissa 2012:

CT Light: Urban Flipper – Uusi ylioppilastalo

Ranskalaisen CT Lightin Urban Flipper muuttaa Uuden ylioppilastalon julkisivun jättimäiseksi flipperiksi. Pelin kuula kulkee pitkin talon koristeellisia muotoja ja vaihtaa suuntaa törmätessään ikkunoihin, parvekkeisiin ja pylväisiin. Yksi katsoja kerrallaan voi pelata flipperiä paikan päällä teoksen edessä. Flipperistä lähtee totta kai myös asiaankuuluva ääni!

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

Philippe Morvan: Ring[z] – Kansallisoopperan amfi

Philippe Morvanin Ring[z] on saanut innoituksensa paikasta, johon se toteutettiin alun perin: historiallisesta, vuodelta 19 jaa. peräisin olevasta Trois Gaulesin amfiteatterista Lyonissa, Ranskassa.

Teos käsittelee voimaa ja sen vaikutusta yleisöön. Muotona on ympyrä, amfiteatterin keskeinen muoto, joka vie ajatukset symbolien, kulttuurien, tieteen ja uskontojen historialliseen maailmaan. Teos soveltaa ympyrän geometrisen muodon kerronnallisia mahdollisuuksia, joilla ei ole alkua tai loppua.

Teokseen kuuluu Shenyan Houn säveltämä äänimaisema, joka kuvittaa valojen kertomia tarinoita. Teos koostuu 180 valonlähteestä ja neljästä animaatiosta, jotka muodostavat hypnoottisen luupin.

Esitysaika: Joka päivä klo 17-22

 

Lisätietoja: www.luxhelsinki.fi