Mikä ihmeen Éducation au cinéma?

Ranskan instituutti yhteistyössä CNC:n kanssa (Centre national du cinéma et de l’image animée) on kehittänyt kansainvälisen elokuvakasvatusohjelman, jonka tavoitteena on tutustuttaa lapset ja nuoret ympäri maailman elokuvataiteeseen, eritoten ranskalaiseen ja ranskankieliseen elokuvaan. Ohjelma on tarkoitettu kerhonvetäjille, nuoriso-ohjaajille, ranskan- ja muiden aineiden opettajille sekä nuorten kanssa työskenteleville organisaatioille.

Education au cinéma -ohjelmaan osallistujat saavat käyttöönsä IFcinéma-onlinepalvelun kautta kolme erilaista elokuvavalikoimaa : École et cinéma (alakoulutaso), Collège au cinéma (yläkoulutaso) ja Lycéens et apprentis au cinéma (lukio- ja ammattioppilaitostaso). Jokaisessa valikoimassa on kymmenkunta elokuvaa, joista muodostuu monipuolinen kattaus erilaisia, kullekin tasolle sovitettuja teemoja ja tyylilajeja. Kaikkiin elokuviin on myös saatavilla pedagogista materiaalia ranskaksi.

→ Tutustu IFcinémaan: ifcinema.institutfrancais.com

Miten ohjelma toimii?

Osallistuja (opettaja tai ryhmänvetäjä) valitsee lukuvuotta kohden mieluiten vähintään kolme elokuvaa. Katselun lisäksi tarkoitus on pohjustaa ja analysoida jokaista elokuvaa yhdessä oppilaiden kanssa. Yhden elokuvan käsittelyyn on hyvä varata noin kaksi oppituntia, johon voi sisältyä esimerkiksi elokuvan ja elokuvantekijän esittely ennen näytöstä ja yhteinen keskustelu näytöksen jälkeen. Tätä tarkoitusta varten IFcinéma-palvelusta löytyy valmiita pedagogisia materiaaleja. Katsottavat elokuvat voi poimia vapaasti kaikista kolmesta tasovalikoimasta.

Elokuvat ladataan omalle tietokoneelle IFcinéma-palvelun kautta, jonka käyttöön tarvitaan vain toimiva internet-yhteys. Palvelun elokuvat on tarkoitettu ainoastaan ei-kaupalliseen käyttöön luokkahuoneissa, kerhotiloissa, auditorioissa tai muissa vastaavissa ympäristöissä. Ne tulee esittää kokonaisuudessaan. Näytöksiä varten on myös mahdollista varata Ranskan instituutin monitoimisali Kaapelitehtaalla, Helsingissä: ota yhteyttä elina.tanskanen(a)france.fi Näytökset voi myös halutessaan järjestää elokuvaviikko-tyyppisenä sarjana.  

Näin osallistut: 

1/ Täytä oheinen ilmoittautumislomake  ja lähetä se osoitteeseen elina.tanskanen(at)france.fi

2/ Rekisteröidy IFcinéma-sivulla :

  • Jos sinulla on jo IFcinéma-tili : kirjaudu sisään palveluun, ja mene omaa käyttäjäprofiiliasi koskeviin tietoihin. Muokkaa tietojasi kohdassa Modifier mes données / Modify my personal data. Raksi kohta Je m’inscris au dispositif  Education au cinéma / I am signing up for “Education au cinéma” program.
  • Jos sinulla ei vielä ole IFcinéma-tiliä : luo tili IFcinéma-sivustolla, ja raksi tietoja täyttäessäsi myös kohta  Je m’inscris au dispositif  Education au cinéma / I am signing up for “Education au cinéma” program.

Lista elokuvista

Huom! Joistakin elokuvanimikkeistä saattaa löytyä myös DCP- tai Bluray-versio. Jos olet kiinnostunut näistä formaateista, ota yhteyttä Ranskan instituuttiin.