Vanhemmille

5 hyvää syytä oppia ranskaa

Päiväkodit

Ranskankieliset päiväkodit tarjoavat lapsellenne mahdollisuuden oppia ranskaa leikkien ja luovan toiminnan merkeissä. Mikäli haluatte lisätietoja päiväkodin toiminnasta niin pyydämme ottamaan yhteyttä suoraan kyseiseen päiväkotiin.

 •  L’école française Jules Verne, Helsingin keskustassa sijaitsevan koulun lastentarha ottaa vastaan vähintään 3-vuotiaita lapsia ja ranskan kielitaitoa ei vaadita alle 5-vuotiailta.
 • Vuonna 2003 perustettu yksityinen suomalais-ranskalainen päiväkoti Les galopins sijaitsee Kannelmäessä ja sinne pääsee hyvin julkisilla kulkuvälineillä (juna, bussi) tai myös maanteitse. Päiväkodilla on tilava piha leikkivälineineen ja hoitoon otetaan 1,5–5-vuotiaita lapsia, jotka on jaettu kolmeen pieneen ryhmään ja yhteensä lapsia voidaan ottaa 47.

 • Vuonna 1995 perustettu ranskankielinen päiväkoti le Club des Cinq omaa tilavat ja viihtyisät toimitilat Kampin vieressä Helsingissä.

 • L’île aux Trésors on yksityinen, ranskankielinen kielikylpypäiväkoti, jonka perusti vanhempainyhdistys vuonna 2012. Hoitoon otetaan 1,5–6-vuotiaita lapsia. Päiväkoti sijaitsee Lehtisaaressa.

 • Arc-en-ciel Päiväkoti sijaitsee Länsi-Pasilassa ja hoitoon otetaan  1,5–6-vuotiaita lapsia.

 • Ranskalaisen koulun ystävät ry:n leikkikouluun Helsingissä otetaan enintään 40 lasta ja hakijoille järjestetään helmi-maaliskuussa ryhmätesti (arvion tekee psykologi suomeksi) leikkikouluvalmiuksien arvioimiseksi.

Ranskalaiset koulut

 • L’école française Jules Verne-koulu kuuluu AEFE-järjestöön. Koulussa toimii leikkikoulu, ala- ja yläaste, koulussa noudatetaan ranskalaista opetussuunnitelmaa ja opettajat ovat suorittaneet Ranskan opetusministeriön hyväksymän korkeakoulututkinnon. Yläaste on yhteistoiminnassa Helsingin eurooppalaisen koulun (ESH) kanssa (muut kuin suomalaiset oppilaat) ja Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun (HRSK) kanssa (suomalaiset oppilaat).
 • L’école de Rauma-koulu on yksityisen yrityksen koulu, jota hallinnoi ranskalainen Mission Laïque ja se kuuluu AEFE-järjestöön. Koulussa on esiopetusta, ala- ja yläaste CNED-etäopetuksen kanssa ja opetuksesta vastaa kaksi Ranskan opetusministeriön hyväksymän korkeakoulututkinnon suorittanutta opettajaa ja kuusi kielikouluttajaa.

 

Ranskalais-suomalainen opetus

Suomen ranskankielinen opetusjärjestelmä koostuu kolmesta ranskalais-suomalaista opetusta tarjoavasta tahosta. Ne saavat tukea sekä suomalaisilta opetusviranomaisilta että Ranskan valtiolta, Ranskan Suomen-suurlähetystöltä ja Ranskan instituutilta Suomessa:

 • Helsingin ranskalais-suomalainen koulu (LFF): vuonna 1977 Helsingissä siirryttiin peruskoulujärjestelmään ja oppilaitoksesta tuli valtion koulu Suomen ja Ranskan valtioiden sopimuksella. Opetusta on esikoulusta lukioon. Koulun opettajista noin 20 on ranskankielisiä kuten myös ranskankielisen opetuksen vastuuhenkilö. Lukuvuonna 2019-2020 koulussa oli 820 oppilasta. Oppilaitokselle myönnettiin le label FrancEducation-laatumerkki vuonna 2013.
 • Tampereen ranskalais-suomalainen opetus: perustettiin vuonna  1986 Tampereen kaupungin ja Ranskan Suomen-suurlähetystön välisellä sopimuksella. Opetusta varhaiskasvatuksesta luokalle 9 ja lukuvuonna 2019-2020 opetuksessa oli 199 oppilasta. Opettajista 5 ovat ranskankielisiä. Opetuksesta 50% on ranskaksi ala-asteella ja 40% yläasteella. Oppilaitokselle myönnettiin FrancEducation-laatumerkki vuonna 2012.
 • Turun ranskalais-suomalainen opetus: perustettin vuonna 1993 Turun kaupungin ja Ranskan Suomen-suurlähetystön välisellä sopimuksella. Vähä-Heikkilän ala-asteen koulussa ja Topeliuksen koulussa oli 190 oppilasta lukuvuonna 2019-2020. Opettajista kaksi on ranskalaisia. Opetuksesta 30% on ranskaksi ala-asteen alkaessa ja 50% sen päättyessä. Yläasteella luku on 40%. Vähä-Heikkilän ja Topeliuksen kouluille myönnettiin le Label FrancEducation-laatumerkki syyskuussa 2015 ja vuonna 2018.

Ranskalainen perhekahvila

Oletko kotona lasten kanssa ja kaipaat ranskankielistä seuraa? Haluatko puhua ranskaa ja tutustua uusiin ystäviin? Ranskan instituutti kutsuu vanhemmat lapsiensa kanssa virtuaalisiin tapaamisiin. Tule mukaan viettämään mukava hetki rennossa ilmapiirissä ja keskustemaan vanhempien arjen aiheista.

Osallistuminen on maksuton, mutta ilmoittautuminen on pakollinen : Facebook-ryhmä ; WhatsApp Catherine +358 (0)41 368 5984

Ranskan kielikurssit

Kielen oppiminen on uusista asioista iloitsemista erityisesti lapsille. Luovan toiminnan merkeissä lapset oppivat ranskaa mm. leikkien, laulaen ja piirtäen. Lapset oppivat kuulemaan uusia äänteitä ja jokainen saa oppia omalla tavallaan. Opetuskieli on ranska alkeista lähtien, jotta kielellinen vuorovaikutus olisi suurempi ja opetus tehokkaampaa.

DELF-DALF kielitutkinnot :

Diplômes d’études en langue française eli DELF/DALF-diplomit vastaavat 6 eri tasoa yhteisen eurooppalaisen viitekehyksen taitotasojen mukaisesti ja Suomessa voi suorittaa 3 tutkinnon eri versiota:

– « Tout public » teineille ja aikuisille tarkoitettu tutkinto. Lisätiedot:

– « Prim » 7–12-vuotiaille ala-asteen oppilaille

– « Junior » 12–17-vuotiaille yläasteen ja lukion oppilaille

Ranskan instituutti koordinoi 15 koekeskuksen toimintaa suomalaisissa oppilaitoksissa, joissa voi suorittaa DELF Prim- ja Junior-tutkintoja.

Mitä ovat DELF Junior- ja DELF Prim-tutkinnot?

DELF-tutkinnot (Diplôme d’Etudes en Langue Française) Prim ja Junior ovat ainoat viralliset lapsille ja nuorille tarkoitetut ranskan kielitutkinnot.

Näissä kokeissa arvioidaan kielitaidon neljää eri osa-aluetta: kuullun ja luetun ymmärtäminen, kirjallinen ja suullinen ilmaisu.

Taitotasoja on neljä (alkeista edistyneisiin).

Ranskan instituutti koordinoi 15 koekeskuksen toimintaa suomalaisissa oppilaitoksissa, joissa voi suorittaa DELF Prim- ja Junior-tutkintoja.

Lapsenne voi tiedustella ranskan opettajaltaan DELF Prim- tai DELF junior-tutkinnon suorittamisesta tai voitte ottaa meihin yhteyttä:

Opi ranskaa Ranskassa

Minkä kielikoulun valitsisin lapselleni? Le label qualité FLE-laatumerkki auttaa hyvän ja luotettavan kielikoulun valitsemisessa: vuonna 2007 luotu laatumerkki varmistaa opetuksen laadun niissä oppilaitoksissa, joille se on myönnetty.