Kategoriat
Kirjasto

Vuoden 2021 neljä Goncourt-finalistia

Goncourt-kirjallisuuspalkinnon kolmas ja viimeinen karsinta tapahtui 26.10.2021.

 

Vuoden 2021 neljä Goncourt-finalistia ovat Christine Angot (Le voyage dans l’Est, Flammarion), Sorj Chalandon (Enfant de salaud, Grasset), Louis-Philippe Dalembert (Milwaukee Blues, Sabine Wespieser) sekä Mohamed Mbougar Sarr (La plus secrète mémoire des hommes, Philippe Rey/Jimsaan). Vuoden 2021 Goncourt-voittaja tullaan julkistamaan 3.11.2021.

Christine Angot’n romaani Le voyage dans l’Est käsittelee insestiin liittyvää tematiikkaa, jonka uhrina kirjailija on itsekin joutunut olemaan. Romaanin päähenkilö Christine tapaa 13-vuotiaana viimeinkin isänsä, joka pakottaakin tämän yllättäen insestiin. Insesti tulee jatkumaan pitkään, sillä Christine ei kykene lopettamaan sitä. Romaani on voittanut äskettäin myös Médicis-kirjallisuuspalkinnon.

Enfant de salaud on Sorj Chalandonin omaelämäkerrallinen romaani. Teoksessa kirjailijan omat elämänkokemukset sekoittuvat historialliseen Klaus Barbien oikeudenkäyntiin. Teoksen päähenkilö saa vähitellen selville totuuden valehtelevasta isästään, joka on samanaikaisesti sekä isänmaan petturi että ranskalainen patriootti : yhtenä päivänä hän käyttää hakaristi-käsivarsinauhaa, kun taas seuraavana hän kantaa ylpeänä Vapaata Ranskaa symboloivaa Lothringenin ristiä.  

Louis-Philippe Dalembertin romaani Milwaukee Blues kertoo Emmettin tarinan, joka on afroamerikkalaisten korttelien kasvatti ja jonka lahjakkuus amerikkalaisessa jalkapallossa povaa tälle suurta tulevaisuutta, mutta joka tapetaan pikkukaupan kulmaan Milwaukeen korttelissa Yhdysvalloissa. Romaani on saanut vaikutteita George Floydin murhasta.

Mohamed Mbougar Sarrin romaani La plus secrète mémoire des hommes on ylistyslaulu kirjallisuudelle ja sen ainaiselle mahdille. Teoksessa nuori senegalilainen kirjailija Diégane löytää ihmeellisen kirjan, jonka kirjailijaa ei tunneta. Lumoutuneena mysteeristä Diégane päättää ruveta tutkimaan salaperäistä kirjalijaa sekä kohtaa samalla kolonialismin ja juutalaisvainojen kaltaiset ihmiskunnan suurimmat tragediat.

Vuoden 2021 neljä Goncourt-finalistia on pian lainattavissa Ranskan instituutin kirjastossa!