Suomen Goncourt-valinta

Minkä kirjan valitsisit jos olisit Goncourt-kirjallisuuspalkinnon lautakunnan jäsen?

Mikä Goncourt-valinta on

Vuonna 1998 käynnistynyt Goncourt-valinta järjestetään nykyään useassa kymmenessä maassa ympäri maapalloa. Se on merkittävän ranskalaisen Goncourt-kirjallisuuspalkinnon sisarpalkinto, jonka valitsevat Ranskan ulkopuolella olevissa maissa olevat opiskelijat.

Opiskelijaraati valitsee neljästä Ranskassa valitusta Goncout-kirjallisuuspalkintoehdokkaasta sen kirjailijan, jonka romaani on heidän mielestään paras. Valitsemanne romaani voi olla hyvinkin erilainen kuin se, jonka varsinainen Goncourt-palkinnon raati valitsee, vaikka valinta tehdäänkin neljän saman ehdokkaan välillä!

Goncourt-valinnan tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ranskalaista kirjallisuutta ja edistää kulttuurienvälisyyttä ja yhteydenpitoa niiden opiskelijoiden kesken, jotka eri maissa osallistuvat tämän palkinnon jakoon. Osallistujat pääsevät siis tutustumaan eri kulttuureihin, kehittämään kielellistä osaamistaan ja arviointikykyään sekä tapaamaan ranskan kielellä kirjoittavia kirjailijoita.

Suomen Goncourt-valinta

3 novembre 2023 10h-12h Présentation du projet par l’Institut français et rencontre avec les participants des autres universités. Lors de cette rencontre, votre rôle serait de présenter rapidement l’Institut français et le Choix Goncourt dans les premières minutes de la rencontre en ligne. 
19 janvier 2024 10h-12h Rencontre en ligne interuniversitaire avec l’IFF autour du livre 1.
16 février 2024 10h-12h Rencontre en ligne interuniversitaire avec l’IFF autour du livre 2.
15 mars 2024 10h-12h Rencontre en ligne interuniversitaire avec l’IFF autour du livre 3.
5 avril 2024 10h-12h Rencontre en ligne interuniversitaire avec l’IFF autour du livre 4.

Kirjallisuuskritiikkikilpailu

  • Ranskan instituutin järjestämissä ja kriitikko Hugo Pradellen ohjaamissa kirjallisuuskritiikkityöpajoissa osallistujat voivat kehittää kirjallisuusarvioihin liittyvää ilmaisuaan ja luovaa essee-kirjoittamista.
  • Kirja-arvio on kirjallinen versio puheesta, jonka raadin edustaja esittää valinnan perusteluna.
  • Ranskan instituutti järjestää kirjallisuuskritiikkikilpailun Suomen Goncourt-valintaan osallistuville. Pääpalkintona on viikonloppumatka Pariisiin! Kilpailuun voi osallistua kun on ilmoittautunut Goncourt-valinnan tuomaristoon ja lähettämällä kirjallisuusarvionsa sähköpostilla osoitteeseen 
    sofia.aberg@france.fi

Goncourt-ehdokkaana olevien kirjojen lukuoikeus

  • Osallistujat saavat pääsyoikeuden Ranskan instituutin Culturethèque-palveluun.
  • Se on e-kirjasto, josta osallistujat voivat lainata ehdokkaana olevia kirjoja elektronisessa muodossa.
  • Saat tunnukset Culturethèque-palveluun täyttämällä lomakkeen osoitteessa culturetheque.com/fin/ ja ottamalla yhteyttä Ranskan instituutin kirjastoon kirjasto@france.fi. Koska normaalisti palvelu on maksullinen koekäytön jälkeen, kerro viestissäsi, että osallistut Goncourt-valintaan.

Tutustu Culturethèque-oppaaseen tästä

Hyödyllisiä lähteitä

Valittujen kirjojen esittely
Comment écrire une critique littéraire ? Ohjeita kirja-arvostelun tekemiseen
Logo

Visuel Concours générale
Visuel IG Concours critique littéraire
Visuel Concours critique littéraire
Concours critique littéraire – Affiche générale

⇒Lisätietoa (ranskaksi) tästä linkistä