TEF – Test d’Évaluation du Français

TEF on monitasoinen, progressiivinen kielitasokoe (tasot A1-C2) päin vastoin kuin DELF- ja DALF-kielitutkinto eli ilmoittauduttaessa ei valita suoritettavaa tasoa vaan koe on sama kaikille. TEF kostuu viidestä eri kokeesta (luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen, sanasto ja kielen rakenteet, kirjallinen ilmaisu ja suullinen ilmaisu) ja todistuksen myöntää Pariisin kauppa- ja teollisuuskamari. Osallistuja saa tuloksen erikseen jokaisesta kielen eri osa-alueesta. Näin ollen osallistuja voi saada tulokseksi esim. tason C1 luetun ymmärtämisessä, tason B2 kuullun ymmärtämisessä, tason B1 kirjallisessa ilmaisussa ja tason B2 suullisessa ilmaisussa.

Tämä kielitasokoe sopii erityisesti niille, jotka haluavat saada tarkan ja eritellyn todistuksen kielitaidostaan jokaiselta kielen eri osa-alueelta.

TEF-kielitasokokeesta saatava todistus on voimassa kaksi vuotta koepäivästä. Todistus on kansainvälisesti tunnustettu monien instituutioiden ja hallitusten toimesta.

Todistus on saatavissa 4-6 viikon kuluttua koepäivästä.

Kokeiden kuvaus

TEF-kielitasokokeesta on monta eri tarpeisiin tarkoitettua versiota:

  • TEF Tout public: mikäli haluat arvioida kielitaitotasosi henkilökohtaisista, akateemisista tai ammatillisista syistä. Kielitasokokeessa on viisi valinnaista koetta, joiden kokonaiskesto on 3h25min (kuullun ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen, sanasto ja kielen rakenteet, suullinen ilmaisu, kirjallinen ilmaisu).
  • TEF Intégration, Résidence et Nationalité: mikäli haluat todistaa kielitaitosi tason Ranskan kansalaisuuden hakemiseksi. Testissä on neljä pakollista koetta, joiden kesto on 1h20min (kuullun ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen, suullinen ilmaisu ja kirjallinen ilmaisu).
  • TEF Canada tai TEF Québec (TEFaQ) mikäli haluat muuttaa pysyvästi Kanadaan tai Quebeciin ja tarvitset todistuksen ranskan kielitaidostasi maahanmuuttoa varten.
    TEF Canada-koe koostuu neljästä pakollisesta kokeesta, joiden kokonaiskesto on 2h55min (kuullun ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen, suullinen ilmaisu ja kirjallinen ilmaisu).
    TEFaQ -koe koostuu neljästä valinnaisesta kokeesta, joiden kokonaiskesto on 2h55min (valitset haluamasi kokeet seuraavista: kuullun ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen, suullinen ilmaisu tai kirjallinen ilmaisu).
  • TEF Études: opiskelijoille, jotka haluavat aloittaa kandidaattitason opinnot ranskalaisessa yliopistossa. Testi koostuu neljästä pakollisesta kokeesta, joiden kokonaiskesto on 3h10min (kuullun ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen, sanasto ja kielen rakenteet, kirjallinen ilmaisu).

Valmistautuminen TEF-kielitasokokeeseen

Pariisin kauppa- ja teollisuuskamarin kotisivuilta löytyy mallikokeita ja aineistoa kokeisiin harjoittelua varten – Klikkaa tästä

Koepäivät:

Ilmoittautumiset Koepäivät
5.8.22 asti
19.8.22 asti
2.9.22 asti
16.9.22 asti
30.9.22 asti
14.10.22 asti
28.10.22 asti
11.11.22 asti
25.11.22 asti
19.8.22
2.9.22
16.9.22
30.9.22
14.10.22
28.10.22
11.11.22
25.11.22
9.12.22

Kokeita voidaan järjestää pyynnöstä, saatavissa olevien paikkojen mukaan (osallistujien lukumäärä on rajoitettu). Mikäli haluat suorittaa TEF-kokeen, ota yhteyttä: examen@france.fi  viimeistään 15 päivää ennen toivottua koepäivää.

Hinnat 

TEF (5 valinnaista koetta: kuullun ymmärtäminen, luetun ymmärtäminen, sanasto ja kielen rakenteet, suullinen ilmaisu, kirjallinen ilmaisu) 55 € per koe
TEF Naturalisation (4 pakollista koetta) 175 €
TEF Canada(4 pakollista koetta) 240 €
TEFaQ (pour le Québec)(4 valinnaista koetta: luetun tai kuullun ymmärtäminen, kirjallinen tai suullinen ilmaisu) 60 € per koe
TEF Études(4 pakollista koetta) 175 €

Hallintokulut 10 € lisätään kokeiden hintaan.

 ILMOITTAUTUMINEN  

Pyydämme luomaan käyttäjätilin Extranet-kotisivuillemme (ILMOITTAUTUMINEN) ja ottamaan yhteyttä: examen@france.fi mainiten minkä kokeen version haluat suorittaa.