Kategoriat
Tiede ja korkeakoulu

Dokumenttielokuva ja keskustelutilaisuus: työntekijöiden oikeudet Pariisin olympialaisten 2024 keskiössä

torstai 28/03/2024 17:00-19:00

Osana Instituutin torstait -tapahtumiamme kutsumme sinut katsomaan Pariisin Olympialaisten sosiaalisesta peruskirjasta sekä sen vaikutuksista kertovaa dokumenttielokuvaa. Dokumenttia seuraa keskustelutilaisuus, johon osallistuu itse elokuvan ohjaaja Nicolas Garier.

Institut français de Finlande
yrjönkatu 36 00100 Helsinki
room

Olympialaisten järjestäminen vaatii paljon työvoimaa, mutta onko työntekijöiden oikeuksia aina huomioitu kisojen valmisteluissa?

Tämä dokumentti tuo esiin olympialaisten sekä kansainvälisen työjärjestön (ILO) yllättävät mutta pitkäaikaiset suhteet. Teos kokoaa yhteen yhteiskunnallista vastuuta koskevat tavoitteet, joihin Pariisin olympialaisten 2024 järjestäjät ovat sitoutuneet. Dokumentti tarjoaa myös ensimmäisen yhteenvedon Pariisin olympialaisten sosiaalisen peruskirjan noudattamisesta, vastaten täten mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Mahdollistiko sosiaalinen peruskirja tasapuolisen kilpailun kaikkien yritysten kesken, etenkin sellaisten, jotka ovat kooltaan pieniä tai keskisuuria, tai jotka ovat toiminnassaan sitoutuneet kantamaan yhteiskuntavastuunsa?
  • Helpottiko peruskirja haavoittuvaisten ryhmien, pitkään työmarkkinoiden ulkopuolella olleiden tai erityistarpeisten henkilöiden integroitumista työmarkkinoille?
  • Mahdollistiko sosiaalinen peruskirja työolosuhteiden paremman valvonnan?

Ammattiliittojen läsnäolo rakennustyömailla, 1000 tähän päivään saakka suoritettua tarkastusta sekä työpaikkaonnettomuuksien määrän ennennäkemätön lasku kertovat sosiaalisen peruskirjan lupaavista tuloksista. Työnantajille suunnatut kannustimet auttoivat työmarkkinoiden ulkopuolelle joutuneiden palkkaamisessa johtaen täten positiiviseen muutokseen tavassa nähdä yhteiskunnallisesti vastuullinen ja solidaarinen talous. Pienet ja keskisuuret yritykset saivat merkittävissä määrin toimeksiantoja. Olympialaisia varten rakennettujen rakennusten laatu ja niiden uudelleenkäyttö kisojen jälkeen auttavat Pariisin viereisen Saint-Denis’n alueen integroimisessa muihin alueisiin.

Dokumentti osoittaa, että olympialaisten massiivisuus yhdistettynä korkeaan solidaarisuuden tasoon sai aikaan oikeita muutoksia. Dokumentti näytetään Ranskan instituutilla 28.3. klo 16.45, minkä jälkeen vuorossa on keskustelutilaisuus, johon osallistuu itse elokuvan ohjaaja Nicolas Garier.

Dokumentin kieli on ranska, mutta se on tekstitetty englanniksi. Keskustelutilaisuuteen voi osallistua molemmilla kielillä.

Vapaa pääsy paikkavarauksella.