Kategoriat
Tiede ja korkeakoulu

Ranskan kieli ja sosiaalinen liikkuvuus siirtomaa-ajan Afrikassa

torstai 31/03/2022 17:00

Café scientifique vieraanaan Cécile Van den Avenne.
Ranskan instituutti järjestää sarjan monikielisyyteen ja frankofonian tematiikkaan liittyviä tapahtumia (frankofonian alueet, niiden vuorovaikutus ja kielelliset modaliteetit) yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Tapahtumasarja liittyy frankofonian kuukauteen.

Institut français de Finlande
yrjönkatu 36 00100 Helsinki
room

Sosiolingvisti Cécile Van den Avenne pitää esitelmän Ranskan instituutissa torstaina 31.3. klo 17. Hän pitää esitelmän ranskan kielen käytöstä ja oikeudesta kansalaisuuteen siirtomaa-ajan Afrikassa. Van den Avennen mukaan ranskan kielen levittämisessä vallitsi yhteisymmärrys, vaikka se oli pääosin ranskaa puhuvan eliitin kieli. Ranskan kielen taito tarjosi kuitenkin myös muille mahdollisuuden yhteiskunnalliseen nousuun sekä heidän omassa yhteiskunnassaan että sen ulkopuolella.  Van den Avenne kertoo sekä kuuluisien että tuntemattomiksi jääneiden afrikkalaisten urapoluista, joille ranskan kielen taito on tarjonnut merkittävän mahdollisuuden yhteiskunnalliseen nousuun.

Esitelmä pidetään ranskaksi ja sen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. 

Cécile Van den Avenne : Cécile Van den Avenne on valmistunut Ecole Normale Supérieuresta ja hänellä on kielitieteessä arvostettu agrégée-tutknto. Hän työskentelee johtajana Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) -korkeakoulussa. Van den Avenne on toiminut aiemmin professorina Pariisin Sorbonne Nouvelle-Paris 3 -yliopistossa sekä dosenttina Lyonin ENS-korkeakoulussa. Hänen sosiolingvistiikan alaan kuuluvat tutkimuksensa käsittelevät  kielellisiä käytäntöä siirtomaa-ajan Länsi-Afrikassa. Hän on kirjoittanut teoksen De la bouche même des indigènes. Echanges linguistiques en Afrique coloniale (Vendémiaire, 2017) ja hän on hiljattain toimittanut Langue française (2019) -lehden erikoisnumeron « Français d’Afrique. En Afrique. Hors d’Afrique ». Suomessa Van den Avenne tekee yhteistyötä Helsingin yliopiston että Åbo Akademin kanssa.