Kategoriat
Tiede ja korkeakoulu

Suomalainen frankofilia: vieraana Kristina Ranki

torstai 15/02/2024 17:00-19:00

Ranskan instituutti Suomessa kutsuu sinut ennennäkemättömään ja lämminhenkiseen iltaan, jossa on mukana historioitsija Kristina Ranki. Tapahtumassa Ranki kertoo suomalaista frankofiliaa vuosina 1880-1994 koskevasta tutkimustyöstään.

Institut français de Finlande
yrjönkatu 36 00100 Helsinki
room

Vuosina 1880–1914 muuttunut kuva Ranskasta näkyi kaikkialla: matkoissa, ranskalaisten kirjailijoiden käännetyissä teoksissa sekä aikakausi- ja sanomalehtien suuntautumisessa.

1880-luvulta alkaen ulkomaita kohtaan koettu viehätys ajoi suomalaisia Pariisiin pohjoismaisen modernismin, saksalaisvaikutteiden ja venäläisen kulttuuriperinteiden keskellä.

Ajatus kaksoisvaltiosta johti älyllisen eliitin ja taiteilijoiden keskuudessa merkittävään Ranskan ihailuun eli frankofiliaan, jota kesti ensimmäiseen maailmansotaan asti. Myös suomalaista kansallisidentiteettiä haettiin ranskalaista kulttuuria heijastellen.

Tämän konferenssin aikana Kristina Ranki kokoaa yhteen suomalaisten frankofiilien biografian heidän taustansa ja motiivinsa huomioiden. Historioitsija Louis Clerc liittyy dialogiin Rangin kanssa kommentin muodossa, mikä avaa yleisölle avoimen keskustelutilaisuuden.

Kristiina Ranki on aatehistoriaan sekä suomalaiseen kulttuuriperintöön ja -suuntauksiin erikoistunut kirjallisuuden tohtori, historioitsija ja tuottaja. Monikielinen Ranki on palkittu Valkoisen Ruusun Ritarikunnan arvomerkillä, mutta hän on ennen kaikkea pitkän linjan ranskalais-suomalaisten suhteiden välittäjä.

Rangin tutkimustyön tuloksena on myös syntynyt kaksi kirjaa, jotka L’Harmattan-kustantamo on juuri kääntänyt ranskaksi: Les deux Amours (Kaksi rakkautta) sekä La Patrie et la France (Isänmaa ja Ranska).

Tapahtuma pidetään ranskaksi.

Koska paikkamäärämme on rajattu, varaathan paikkasi vain siinä tapauksessa, että pääset oikeasti paikan päälle.
Jos joudut peruuttamaan ilmoittautumisesi, ilmoitathan siitä sähköpostitse osoitteeseen communication@france.fi vähintään 24 tuntia ennen tapahtuman alkua, jotta paikkasi voidaan vapauttaa toiselle halukkaalle.
Kiitos ymmärryksestäsi.