Kategoriat
Kulttuuri

Aistit – Coming to our senses

20/08 - 05/09/2021

Neljä suomalaista kulttuuri-instituuttia ja Helsingin juhlaviikot tuovat Helsingin Taidehalliin kuva- ja esitystaiteilijoiden teoksista koostuvan A I S T I T / coming to our senses -nykytaidekokonaisuuden. Näyttelyssä esitetään mm. ranskalaisten tai Ranskassa asuvien taiteilijoiden teoksia: Etel Adnan, Simone Fattal, Kapwani Kiwanga ja Laure Prouvost.

Taidehalli
Nervanderinkatu 3 00100 Helsinki
room

A I S T I T / coming to our senses herättelee aisteja ja kutsuu ruumiilliseen empatiaan.

Neljä suomalaista kulttuuri-instituuttia ja Helsingin juhlaviikot tuovat Helsingin Taidehalliin kuva- ja esitystaiteilijoiden teoksista koostuvan A I S T I T / coming to our senses -nykytaidekokonaisuuden. Mukana olevien taiteilijoiden työskentely pohjautuu vahvasti aistihavaintoihin ja kutsuu vastavuoroiseen suhteeseen ympäröivän maailman kanssa.

Näyttelyn teoksia yhdistävät pohdinnat ruumiillisuudesta, intiimiydestä, haavoittuvuudesta ja yhteydestä muihin – miten olla kosketuksissa toisiin? Aistit tarjoavat havaintojen ja tuntemusten lisäksi väylän ruumiilliseen empatiaan, ja näyttelyn työt herättelevätkin katsojaa myötätuntoiseen ja tiedostavaan suhteeseen muiden aistivien olentojen ja ympäristön kanssa. A I S T I T -kokonaisuuden teoksia nähdään Helsingin Taidehallissa, kaupunkitilassa Töölössä sekä kulttuurikeskus Stoassa.

Taidehallissa on esillä veistoksia, valokuvia, piirustuksia, installaatioita ja videoita sekä hoitavaa kosketusta tutkiva Anna Maria Häkkisen ja Maija Mustosen teos Treat. Neljä teoksista on A I S T I T / coming to our senses -ohjelmistoa varten tehtyjä tilaustöitä, kuten kehon onkaloista kumpuava Dafna Maimonin Leaky Teeth, Terike Haapojan ekologiaa ja sosiaalista analyysiä yhdistävä teoskokonaisuus sekä auringonlaskun aikaan Taidehallin edustalta Temppeliaukiolle johdattava ääni-installaatio Weaving, yearning, joka on valmistunut Kalle Nion ja Hans Rosenströmin yhteistyönä. Uusia teoksia nähdään myös Axel Antasilta sekä EtelAdnanilta ja Simone Fattalilta, joiden yhteisteos Five Senses for One Death. A poem in seven pieces nähdään Taidehallissa. Kid Kokon tilausteos Katoaminen – passio esitetään kulttuurikeskus Stoassa 1.–5.9.

Taidehallin näyttely kuuluu laajempaan kokonaisuuteen, joka järjestetään porrastetusti Pariisissa, Lontoossa, Berliinissä, Helsingissä ja Gentissä vuosina 2021 ja 2022. Suurin osa Helsingin näyttelyn teoksista on ollut kevään aikana esillä Pariisissa, Lontoossa sekä Berliinissä. Kansainvälisen hankkeen taustalla on neljä suomalaista kulttuuri-instituuttia (Suomen Benelux-instituutti, Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti, Suomen Ranskan instituutti sekä Suomen Saksan-instituutti). Kokonaisuuden kuraattoreina toimivat koreografi, kuraattori Satu Herrala ja kuvataiteilija Hans Rosenström.

Taiteilijat:

Etel Adnan & Simone Fattal, Axel Antas, Terike Haapoja, Anna Maria Häkkinen & Maija Mustonen, Kapwani Kiwanga, Dominique Knowles, Kid Kokko, Minna Långström, Dafna Maimon, Kalle Nio & Hans Rosenström, Laure Prouvost, Monira Al Qadiri ja Kati Roover.

www.aistit-senses.com

Näyttelylippujen ennakkovaraus alkaa pian. Seuraamme kulloinkin voimassa olevia koronarajoituksia.

Ranskan instituutti Suomessa on tukenut tätä tapahtumaa.