Kategoriat
Kulttuuri

Escaladant / Revisitant Oulu

Tutkimus- ja taiteellisen luomistyön residenssi Escaladant / Revisitant Oulu alkaa 7. kesäkuuta!

Le Plus petit Cirque du Monde -sirkuksen järjestämä ja Ranskan instituutin Suomessa tukema tutkimus- ja taiteellisen luomistyön residenssi Escaladant / Revisitant alkaa kesäkuussa!

Tämä kolmivuotinen hanke (2024-2026) perustuu vuodesta 2020 lähtien Euroopan kulttuuripääkaupungeissa (Eleusis Kreikassa, Timisoara Romaniassa ja Veszprém Unkarissa) toteutettuun pilottihankkeeseen.

Oulu 2026:n tukeman ja yhteistyössä Flow Productionsin ja laajan suomalaisten yhteistyökumppaniverkoston kanssa toteutettavan hankkeen tavoitteena on luoda tila vuoropuhelulle, tutkimukselle ja kansainväliselle yhteiskehittämiselle, jossa ranskalaiset ja suomalaiset sirkus-, tanssi- ja musiikkitaiteilijat, arkkitehdit ja kaupunkisuunnittelijat, kansalaiset ja poliittiset päättäjät tarkastelevat uudelleen kaupunkinsa julkista kuvaa.

Hankkeella on kaksi päälinjaa:

I. Escaladant Oulu koostuu tutkimus- ja taiteellisen luomistyön residensseistä, jotka kokoavat yhteen kymmenen taiteilijaa nykytanssin, nykysirkuksen ja musiikin aloilta Suomessa. Ranskasta tulevat taiteilijat valitsee Le Plus petit Cirque du Monde, kun taas suomalaiset taiteilijat valitaan yhteistyössä Flow Productionsin (Oulu) kanssa. Gaëtan Levêquen taiteellisen johdon alaisuudessa taiteilijat jakavat tietämystään, pitävät avoimia harjoituksia ja luovat taiteellisia esityksiä julkisissa tiloissa, jotka ovat saaneet inspiraationsa Oulun maisemista ja asukkaiden kulttuurista. Kunkin residenssin päätteeksi esitellään kaikki niiden synnyttämät projektit.

 

II. Revisiting Oulu: Alvar Aallon Aalto-siilon ja Oulun Meri-Toppilan kaupunginosan liepeillä kiertävät työpajat pyrkivät luomaan uusia yhteyksiä arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja esittävien taiteiden välille asettamalla taiteilijat ja paikalliset asukkaat kaupunkitilan tutkimuksen ja kehittämisen keskiöön. Työpajat ovat osallistavia, ja niitä johtaa arkkitehti, joka kuuluu tunnetun ranskalaisen kaupunkisuunnittelijan Patrick Bouchainin (Prix national de l’urbanisme 2019) tiimiin. Päätavoitteena on kuvitella ja dokumentoida osallistujien ehdotuksia siitä, miten kaupunki voidaan muuttaa uudeksi yhteistoiminnalliseksi ja luovaksi tilaksi. Oulun kaupungin toiminta-alueet määritetään kansalaisille avoimen ohjelmointiprosessin kautta yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Hankkeen aikataulu :

Ensimmäinen residenssi: 7.-14.6.2024 (Oulu)
Toinen residenssi: 14.-24.5.2025 (Helsinki) ja 27.5.-6.6.2025 (Oulu).
Kolmas residenssi: kesäkuu 2026 (Oulu).

Lisätietoa projektista ranskaksi täältä

Tietoa Oulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki -hankkeesta

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. Oulu ja koko Pohjois-Suomi täyttyvät kulttuurista, taiteesta ja tapahtumista seuraavien kolmen vuoden aikana. Pohjois-Suomi nousee maailmankartalle ennennäkemättömällä tavalla, kun suomalaiset ja kansainväliset kulttuurin osaajat kokoontuvat luomaan yhdessä kaupungeissa, maaseudulla ja luonnossa. Kyseessä on monivuotinen matka, joka huipentuu vuonna 2026.