Kategoriat
Kulttuuri

LACTALIS

”Olemme ja haluamme olla eurooppalaisten erikoisjuustojen kärkitoimija.”

Monet teistä ovat varmaan joskus syöneet Salakis-jogurttia tai maistelleet Président-juustoa, mutta tunnetko yritystä näiden tuotteiden takana?

Kyseessä on ranskalainen perheyritys Lactalis, maailman suurin meijerialan yritys ja juustojen valmistaja. Suomeen Lactaliksen ensimmäiset tuotteet saapuivat 1990-luvulla Président-juustojen muodossa. Vuosien varrella yritysostot ovat tuoneet mukanaan monia uusia brändejä, ja varsinainen Lactaliksen toimipiste perustettiin Suomeen vuonna 2012.

Mitä uutta Lactalis tuo maahan, jossa on jo valmiiksi vahvoja ja perinteisiä meijerialan yrityksiä? Kuten Lactalis Suomen kaupallinen johtaja Jyrki Peltonen toteaa, ”Olemme ja haluamme olla eurooppalaisten erikoisjuustojen kärkitoimija.” Erikoisjuustojen tuntemuksen lisäksi Peltonen toteaa laadun olevan ”erittäin iso tekijä yritystoiminnassamme”, ja siihen ”panostetaan koko ajan entistä enemmän.”

Yrityksen suuri meijeriverkosto mahdollistaa tuotteiden sopeuttamisen kunkin maan kuluttajien mukaan: ”Esimerkiksi Salakista myydään jogurttina lähinnä Pohjoismaissa, kun taas Ranskassa ja Saksassa saman brändin alla myydään vain fetajuustoa.” Juuston suhteen Suomi on väkiluvullisesti pieni markkinamaa moniin Euroopan maihin verrattuna, mutta mitattaessa juuston kulutusta henkilöä kohden, olemme maailman kärkeä. Tämä näkyy myös Lactaliksen Suomen markkinoiden suosituimmissa tuotteissa, joihin lukeutuvat italialaisen Galbanin juustot sekä Président-juustot kokonaisuudessaan. Tästä jälkimmäisestä vielä mainittakoon, että Président-vuohenjuuston kulutuksessa suomalaiset ovat Pohjoismaiden ykkösiä. Myös Peltosen oma suosikki löytyy Présidentin valikoimasta: ”Se varmaan on tuo Présidentin Gourmet Brie!”

Yrityksen tuotteista 10 % menee foodservice-alan yrityksille, eli elintarvikealan tukuille, jotka jälleenmyyvät tuotteitaan ravintoloille ja kahviloille. Loput 90 % tuotteista menee suoraan vähittäiskaupoille, eli todennäköisesti juuri sinunkin lähikauppasi hyllylle.

Joulunaika juustolautasineen on tulossa – mikset sinäkin nappaisi mukaasi esimerkiksi paketillisen Président-juustoa?