Kategoriat
Kulttuuri

Markiisitar de Sévignén kirjeet 1648–1696

torstai 29/10/2020 17:00

Madame de Sévignéen kirjeet julkaistiin suomeksi viime keväänä (Teos). Ulla Tuomarlan ja Riikka-Maria Rosenbergin käännöstyöryhmä esittää meille työtänsä ja avaa 1600-luvun tunnettuimman markiisittaren elämän salaisuudet.

Institut français de Finlande
yrjönkatu 36 00100 Helsinki
room

Madame de Sévigné (1626 1696) oli ranskalainen markiisitar. Häneltä on säilynyt yli tuhannen kirjeen laajuinen kirjeenvaihto, joka on saanut klassikon aseman ranskalaisessa kirjallisuudessa. 

Kirjeistä piirtyy kuva nuorena leskeksi jääneen yläluokkaisen pariisittaren elämästä iloineen ja suruineen, muotia, sisustusta tai hovin juoruja sivuuttamatta. Kirjeiden laatija on ollut teräväkielinen, huumorintajuinen, sivistynyt ja asemastaan tietoinen kahden lapsen äiti, joka rakasti tytärtään yli kaiken. Sévignén kirjeet avaavat tietä tekstilajille, joka myöhemmin tunnetaan yksityisenä kirjeenä.  

Kirjassa on yli 140 kirjeen lisäksi laaja historiallinen johdanto. Kirjeiden suomennokset on laatinut Helsingin yliopiston ranskan kielen ja kulttuurin opiskelijoista koostuva työryhmä. 

Vapaa sisäänpääsy

Noudatamme ja seuraamme tarkasti tapahtumatoiminnassa viranomaissuosituksia. Tapahtumiin on varattavissa vain istumapaikoista eli 20 paikkaa, jotta varmistamme metrin turvavälit kaikille osallistujille. Käsien desinfiointiainetta on saatavilla sekä talon että instituutin aulassa. Maskit ovat saatavilla instituutin vastaanottotiskilta.

Toivomme myös sinun huomioivan nämä ohjeet asioidessasi meillä.
-Tule paikalle vain terveenä
-Pidä 1–2 metrin turvaväli
-Pese kädet ja käytä käsidesiä
-Yski/aivasta hihaan tai nenäliinaan