Kategoriat
Kirjasto

Lukusuositukset

Tällä viikolla tutustumme kolmeen teokseen, jotka voi lainata Ranskan instituutin kirjastosta.

Aino Kallas:  Sudenmorsian

Ranskan instituutin kirjastosta voi lainata myös suomalaista kirjallisuutta käännettynä ranskaksi!

Aino Kallaksen teos Sudenmorsian (ranskankielinen käännös La Fiancée du loup, Éditions Viviane Hamy 1990) tutustuttaa lukijan Aalon tarinaan. Aalo on nuori ja säyseä piikatyttö, joka on hiljattain mennyt naimisiin Priidrik -metsävahdin kanssa. Hänen elämänsä on kaikinpuolin tasaista ja rauhallista, kunnes hän eräänä päivänä kohtaa metsästäjien jahtaaman suden katseen. Kuullessaan susien kutsun hän ei pysty vastustamaan tuntemattoman houkutusta. Hän lähtee metsään ja alkaa juosta todellisten veljiensä eli susien kanssa.  

Aino Kallas oli suomalainen kirjalija, jonka tuotanto sai vaikutteita myös Viron historiasta ja folkloristiikasta. Hänen romaaninsa Sudenmorsian julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1928. Tämä ainutlaatuinen teos on lainattavissa Ranskan instituutin kirjastosta ranskaksi.

Guillaume Sorel : Le Horla

Guillaume Sorelin sarjakuva Le Horla (Rue de Sèvres, 2014) vie lukijan Maupassantin fantastiseen ja ihmeelliseen maailmaan. Sarjakuvan päähenkilö elää rauhallista elämää omassa kodissaan, kunnes hänelle alkaa tapahtua erikoisia asioita. Hän huomaa, kuinka joku yhtäkkiä juokin hänen lasistaan, siirtelee hänen tavaroitaan ja asettuu hänen peilikuvansa eteen. Hän on vakuuttunut, että hänen kotonaan asuu näkymätön olento ja antaa tälle nimeksi Horla. Ahdistunut ja kauhistunut päähenkilö ei ole lopulta enää itsekään täysin varma, mihin hänen pitäisi uskoa. Tämä salaperäinen ja ihmeellinen sarjakuva on saatavilla Culturethèque -verkkokirjastossa.

Noitien taianomainen maailma

Tutustu noitien salaperäiseen maailmaan ! Noidat voivat olla hyviä ja kauniita, mutta myös ilkeitä ja häijyjä. Noidat sekä kiehtovat että kauhistuttavat ihmisiä. Pauline Duclos-Grenetin teos Sorcières ! Une histoire des sorcières à travers l’art (Éditions du Seuil, 2020) tutustuttaa lukijan erilaisiin noitiin eri aikakausilta taiteen avulla. Lukija tutustuu niin antiikin, keskiajan kuin modernin aikakauden ja nykyajan noitiin. Tämä taianomainen kirja on lainattavissa Ranskan instituutin kirjastossa.

Pauline Duclos-Grenet on taidehistorian tohtori. Hän opettaa historiaa ja maantietoa yläkoulussa ja lukiossa Pariisissa.