Kategoriat
Kulttuuri

Sanojen frankofoniaa

Ranskan instituutti Suomessa ja useat OIF-suurlähetystöt vievät teidät tämän pienen videon muodossa kielimatkalle eri maihin, joiden kautta pääsemme tutustumaan ranskan kielen monimuotoisuuteen. Turvavyöt kiinni ja lähdetään matkaan!

Ranskan kieli on osa useiden maiden kieliperinnettä. Kansainvälisen Frankofonia-kattojärjestön (Organisation internationale de la Francophonie, OIF) mukaan ranskan kielen puhujia on maailmassa yli 300 miljoonaa. Eikä laskua ole näkyvissä, sillä määrä kasvoi 9,6 % vuosien 2014-2018 aikana. Ranskan kieli on myös nykyaikainen kieli. Se on 4. käytetyin kieli internetissä, 3. käytetyin kieli talouselämässä ja 2. käytetyin viestinnän kieli tiedotusvälineissä. Erityisesti se on toiseksi opituin vieras kieli maailmassa.

Ranskan kieli on eloisa kieli, jota värittävät alueelliset piirteet. Jokainen maa on osaltansa osallistuu ranskan kielen kehityksen edistämiseen. Sanat, kuten ”panosse”, couque”, ”gnaquer”, ovat siirtyneet joidenkin maiden ja alueiden yleiskieleen. Myös vieraat kielet omivat kieleensä ranskalaisia sanoja. Tiesitkö, että englannin kielessä käytetään jopa enemmän ranskan kielen sanoja kuin anglisismeja ranskan kielessä? Tai että, saksan, slovakian, ukrainan tai arabian kielet lainaavat sanoja ja ilmaisuja ranskan kielestä?