Kategoriat
Tiede ja korkeakoulu

Blaise Pascal : 400 years since the birth of the prodigy.

torstai 26/10/2023 14:00-16:30

Lectures in Studium Catholicum (tapahtuma englanniksi)

Studium Catholicum
Ritarikatu 3b 00170 Helsinki
room

Entrance free, advance registration mandatory.

Blaise Pascal, 19. kesäkuuta 1623 – 19. elokuuta 1662,

Ranskalainen matemaatikko, fyysikko, keksijä, filosofi ja katolinen kirjailija.

Pascal oli veronkantajana Rouenissa toimineen isänsä kouluttama ihmelapsi. Jo teini-ikäisenä hän isäänsä auttaakseen aloitti uraauurtavan työn laskukoneiden (Pascalines) kehittämisessä, ja häntä pidetään toisena ensimmäisten mekaanisten laskukoneiden keksijästä.

Pascal oli myös luonnontieteiden ja soveltavien tieteiden pioneeri. Pascal puolusti kirjoituksissaan tieteellistä menetelmää. Hän antoi tärkeän panoksen nesteiden tutkimukseen ja selvensi paineen ja tyhjiön käsitteitä. Torricellin ja Galileo Galilein tapaan hän kiisti Aristoteleen ja Descartsin väitteet siitä, että luonnossa ei ole tyhjiöitä.

Vuonna 1646 hän ja hänen sisarensa Jacqueline samaistuivat katolilaiseen liikkeeseen, jota liikkeen vastustajat nimittivät Jansenismiksi.

Uskonnollisen kokemuksen jälkeen vuoden 1654 lopulla Pascal alkoi kirjoittaa vaikutusvaltaisia teoksia filosofiasta ja teologiasta. Hänen kaksi kuuluisinta teostaan ovat tältä ajalta: ”Lettres provinciales” ja ”Pensées”, edellinen ottaa kantaa jansenistien ja jesuiitojen väliseen konfliktiin. Jälkimmäinen sisältää Pascalin vedonlyönnin, todennäköisyyteen perustuvan argumentin Jumalan olemassaolosta. Tuona vuonna hän kirjoitti myös tärkeän tutkielman aritmeettisesta kolmiosta. Vuosina 1658-1659 hän kirjoitti sykloidista ja sen käytöstä kiinteiden aineiden tilavuuden laskemisessa.

Pascalin terveys oli heikko koko hänen elämänsä ajan, varsinkin 18. ikävuodesta alkaen. Pascal kuoli vain kaksi kuukautta 39. syntymäpäivänsä jälkeen.
Source: Wikipedia

Our speakers

Professor Laurence Plazenet
Professor of 17th Century French Literature,
Honorary Member of the Institut Universitaire de France, Deputy Director of the LCSH Doctoral School,
Director of the Center International Blaise Pascal. President of the Sociétédes Amis de Port-Royal and winner of the 2012 European Union Prize for Literature.
(photo: C. Hélie Gallimard)
Associateprof. Johan C.-E. Stén,born in 1967. D.Sc. in Engineering, Helsinki University of Technology in 1995, Ph.D. in Mathematics, University of Helsinki in 2015.
Technical research in 1995-2015, presently lectures of History of Mathematics at the University of Helsinki. Research interests include electrodynamics, special functions and the history of the exact sciences.
Dominican Brother Gabriel Salmela. Master of theology, University of Helsinki (Philosophy of Religion and Theological Ethics), STB Institut Catholique de Toulouse (Theology of Thomas Aquinas), Diploma of French language and culture/University of Lille. Director of Studium Catholicum’s scientific library and cultural center since 2014, ordained priest of the Catholic Church in 2015.

Organizers of the seminar:
Finnish-French association for technical and scientific research
Institutfrançais–Finlande
StudiumCatholicumHelsinki