Kategoriat
Kulttuuri

Ranskalaista nukketeatteria Sampo festivaaleilla!

22 - 27/08/2023

Ranskan instituutti tukee Suomen suurinta nukketeatterifestivaalia Sampo Festivaalia! Tänä vuonna Sampo Festivaaleilla nähdään kolme ranskalaista esitystä: Cie la Muetten Faux Orchestre ja les Intimités de l’Homme-Orchestre sekä Signe Dieselin Kazu pimeässä.

Helsinki

Singe Diesel: Kazu pimeässä  / Kazu dans la nuit

25.-26.8. – Sampo Stage
Tämä esitys on sukellus Juan Perez Escalan nukkepajaan sekä matka maagisen realismin ja Etelä-Amerikasta alkunsa saaneen mikrofiktion maailmaan.
Tarinat, jotka Juan kertoo meille, eivät ole tarinoita. Eivät runoja. Eivätkä todellakaan haikuja. Eivät ne ole myöskään vitsejä tai pieniä tarinoita. Hän antoi niille nimen: ”kazut”
Juan vie meidät hienovaraisesti maailmaansa, jossa rakkaus, elämä ja kuolema kietoutuvat yhteen. Jokapäiväinen elämä korostuu, hulluus ja melankolia muuttuvat triviaaleiksi. Ja kun kazut seuraavat toisiaan, ymmärrämme, että puhumme myös jostain intiimimmästä ja syvällisemmästä: Kazu on hulluna rakkaudesta Louhun, mutta Lou ei ole enää täällä.
Silti rakkaus elää ja iloitsee…
Nuket, musiikki ja simultaanipiirtäminen yhdistyvät luodakseen koskettavaa ja filosofista runoutta.

La Mue/tte: Faux Orchestre / False Orchestra

26.8. – Espan Lava
27.8. – Dianapuisto

Virtuoosimainen yhden miehen orkesteri yrittää mahdotonta kohtaamista aidon ja kopion välillä. Lopulta todellisuutta ja kuvitelmaa ei enää voi erottaa toisistaan. Katoamme maailmaan, jossa kaikki on sulautunut yhdeksi silmiä hiveleväksi musiikin ja illuusion tanssiksi.
Kaksi muusikkoa istuu seläkkäin: toinen on oikea muusikko, toinen ei. Yhdellä puolella on muusikko, jolla on kielisoitin, Ronroco. Toisella puolella on lyömäsoittaja, jolla on rumpu ja symbaali sekä lusikat polvillaan. Toinen heistä esittää olevansa toinen… Kääntyvässä asetelmassa, joka tarjoaa yli 180 asteen näkymän, kaksi alter egoa yrittävät mahdotonta kohtaamista.
He seuraavat toisiaan, välttelevät ja kiusoittelevat toisiaan ennen kuin lopulta menettävät itsensä ja sulautuvat kehämäiseen tanssiin. False Orchestra leikittelee alkuperäisen ja kopion, todellisuuden ja illuusion välillä, väärennetty argentiinalainen Milonga ja aidot venäläiset lusikat.
Nukke sulautuu, naamio katoaa, eteläamerikkalais-vaikutteinen musiikki vie maailmaan, jossa virtuoosimaista False Orchestraa on kuunneltava silmät auki!

La Mue/tte: Yhden miehen orkesterin eri puolet 

(Les Intimités de l´Homme-Orchestre)
26.-27.8. – Sampo Stage
Pieni musikaalinen ja runollinen oppitunti yhden miehen / naisen bändille
Pöytäteatteria, esineteatteria ja musiikkia
Esitys tutkii muusikon ja hänen moninaisten kykyjensä eri puolia, alkaen hauraasti ja huolellisesti rakennetusta johdannosta musiikista ihmisessä ja päätyen vahvaan ja hurjaan yhden miehen orkesteriin. Leikkisässä, runollisessa hetkessä musiikkia ja liikettä on mahdotonta erottaa toisistaan. Yhden miehen orkesteri rakentuu pala palalta, pienistä keksinnöistä ja musiikillisista kokoonpanoista, jotka luovat kiehtovan kokonaisuuden yleisön ihasteltavaksi.

Lisää tietoja