Kategoriat
Tiede ja korkeakoulu

Konferenssi: Tieteelliset tutkimusmatkat napa-alueille ja ilmastonmuutos

tiistai 20.5.2025 17:30 - 19:00

Kolme kenttätutkijaa kertoo, miten tutkimusmatkat napa-alueille – maapallon ilmastovahdeille – syventävät nopeasti ymmärrystämme ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Institut français de Finlande
yrjönkatu 36 00100 Helsinki
room

Miljoonien neliökilometrien alueelle ulottuvat Arktis ja Antarktis ovat lähes täysin vailla pysyvää ihmisasutusta. Näissä ääriolosuhteiden hallitsemissa, eristyneissä ympäristöissä piilee ainutlaatuisia ilmakehän arkistoja. Alueiden merkitys meneillään olevien ympäristökriisien ymmärtämisessä korostuu myös siksi, että näillä alueilla ilmastonmuutos etenee kahdesta neljään kertaa nopeammin kuin muualla.

Napaseuduilla tehtävässä tutkimuksessa on kuitenkin haasteensa, kuten eristys muusta yhteiskunnasta, lumimyrskyt, tekninen ja lääkinnällinen omavaraisuus sekä jopa –40 °C pakkaset. Näiden haasteiden tuloksena on syntynyt ainutlaatuinen kansainvälisen yhteistyön muoto, jossa jokainen tutkimusryhmä toimii osana laajaa, yhteistä maailmanlaajuista tutkimuslaboratoriota.

Kolme Ilmakehätieteiden keskuksen tutkijaa (INAR, Helsingin yliopisto) kertovat arjestaan napa-alueilla Ranskan instituutin järjestämässä konferenssissa 20.5.2025. Tutkijat valottavat monipuolista tutkimustyötään, johon lukeutuvat niin arktinen kausisaaste, pingviinien yllättävä rooli pilvien muodostumisessa kuin mineraalipölyn vaikutus planeettamme albedoon eli heijastuskykyyn.

Vapaa pääsy paikkavarauksella. Tapahtuman kielet ovat ranska ja englanti.

Tule mukaan tieteelliselle matkalle maailman ääriin ja opi, kuinka napojen suojeleminen on samalla yhteisen ilmastomme suojelemista.

Lauriane Quéléver on postdoc-tutkija. Hän on asunut Suomessa kymmenen vuotta ja tutkii uusien hiukkasten muodostumista napa-alueilla. Hänen työnsä sisältää kenttämittauksia (Antarktiksen niemimaa, Huippuvuoret) sekä ilmakehän nanopartikkeleiden lähteiden kartoittamista.
Matthew Boyer on Yhdysvalloista kotoisin oleva väitöskirjatutkija. Hän tutkii ilmakehän hiukkasia napa-alueilla.
Zoé Brasseur on postdoc-tutkija, joka on asunut Suomessa nyt seitsemän vuotta. Brasseur tutkii ilmakehän hiukkasia, kuten aavikkopölyä ja siitepölyä. Tällä hetkellä hän keskittyy Antarktiksen hiukkasiin ja niiden rooliin pilvien muodostumisessa.